Overslaan en naar de inhoud gaan

Psoriasis

Psoriasis is een aandoening van de huid. Bij psoriasis zitten er rode plekken met witte of zilverkleurige schilfers op de huid. Dit kan pijn en jeuk geven. Psoriasis is niet besmettelijk.

De huid bestaat uit huidcellen. Het lichaam vervangt steeds, oude huidcellen door nieuwe huidcellen. Dit gaat heel geleidelijk. Maar bij psoriasis gaat dit te snel. Hierdoor krijgt iemand te veel huidcellen en gaat de huid schilferen.

Er zijn verschillende vormen van psoriasis. De rode plekken zitten meestal op het deel van het hoofd waarop je haar hebt, de ellebogen, knieën, rug, handen en voeten. De rode plekken kunnen over het hele lichaam voorkomen. Soms heeft iemand ook afwijkingen aan de nagels. Daarnaast kunnen in de huidplooien rode, droge plekken voorkomen. Verder krijgen sommige mensen met psoriasis ontstekingen in hun gewrichten. 

De ernst van de klachten verschilt per persoon. De kenmerken kunnen een tijdje verminderen of erger worden.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Psoriasis
   Zilverschub

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen vermoeden dat iemand psoriasis heeft met de kenmerken die hier boven staan. De diagnose kan worden vastgesteld door onderzoek van de huid.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Psoriasis kan niet genezen. De behandeling kan de klachten vaak wel verminderen. De behandeling kan bestaan uit zalven, medicijnen en/of ultraviolet licht. De behandeling met ultraviolet licht bestaat uit een soort zonnebank of lichtcabine. Dit gebeurt onder begeleiding van een huidarts (dermatoloog).

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland komt psoriasis ongeveer bij 2 tot 3 op de 100 mensen voor.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Psoriasis erft multifactoriëel over. Dit betekent dat zowel erfelijke aanleg als omgevingsfactoren een rol bij het ontstaan kunnen spelen. Voorbeelden van omgevingsfactoren zijn infecties en stress.

  • Kinderwens

   Als één van de ouders psoriasis heeft, heeft een kind ongeveer 1 op de 10 (10%) kans op de aandoening. Als beide ouders psoriasis hebben, heeft een kind ongeveer 5 op de 10 (50%) kans om psoriasis te krijgen.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Psoriasis is niet zeldzaam.