Overslaan en naar de inhoud gaan

Oculodentodigitale dysplasie

Een kind of volwassene met oculodentodigitale dysplasie (ODDD) heeft vaak afwijking aan de ogen, de tanden en handen. De oorzaak is een foutje in een gen

Mensen met oculodentodigitale dysplasie hebben soms een kleiner hoofd (microcefalie) en vaak kleine ogen (microftalmie). Sommige kinderen kijken scheel. Soms is de druk in hun ogen groter dan normaal (glaucoom). Ze hebben meestal een kleine neus met kleine neusgaten. Soms groeit er minder haar op hun hoofd. Ook hebben mensen met ODDD vaak kleine tanden en/of missen ze tanden. Verder is hun tandglazuur meestal minder sterk. Daarom hebben ze vaak sneller gaatjes en verliezen sneller hun tanden. Verder hebben sommige kinderen een schisis. Soms hebben mensen moeite met praten. Soms horen ze slechter. 

Bij kinderen met ODDD zitten de ringvinger en pink vaker aan elkaar vast (syndactylie). Soms gaan hun nagels sneller kapot. Sommige kinderen hebben kromme vingers. Soms zitten de tenen aan elkaar vast. Er zijn mensen met oculodentodigitale dysplasie die afwijkingen hebben in de botten van hun tenen of van hun pinken. Bij sommige mensen met ODDD is de huid aan de binnenkant van hun handen en op de voetzolen dikker.

Mensen hebben soms last van stijve sieren. Of ze hebben problemen met het coördineren van bewegingen (ataxie). Soms is iemand niet zindelijk voor plassen en poepen. 

De klachten en kenmerken kunnen van persoon tot persoon verschillen. Sommige mensen met ODDD hebben kenmerken en klachten die hier niet genoemd worden. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN