Overslaan en naar de inhoud gaan

Oculodentodigitale dysplasie

Oculodentodigitale dysplasie (ODDD) is een aangeboren en erfelijke aandoening van de ogen, tanden, handen en voeten. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). De kenmerken van ODDD verschillen per persoon.

Kinderen met oculodentodigitale dysplasie hebben vaak een smalle neus met kleine neusvleugels en een andere vorm neustussenschot. Er kan sprake zijn van een schisis.

Het hoofd, de ogen en de tanden zijn vaak klein. Daarnaast kunnen glaucoom of afwijkingen van de iris voorkomen. En de oogzenuw is vaak niet goed ontwikkeld. Dit kan leiden tot slechtziendheid.

Ook slechthorendheid kan voorkomen. Verder kunnen de vingers of tenen van de baby aan elkaar vastzitten. Dat wordt syndactylie genoemd en meestal zijn dat de pink en de ringvinger. Soms staan de vingers krom. Ook de nagels breken soms sneller af. Het tandglazuur is vaak niet sterk, waardoor sneller gaatjes ontstaan. Soms ontbreken er tanden.

Ook kunnen spasticiteit en stuipen voorkomen. En moeite met praten, bewegen en evenwicht houden, en een mindere controle over de blaas.

ALLES SLUITEN