Overslaan en naar de inhoud gaan

MODY 3

MODY 3 (HNF1A MODY) is een erfelijke vorm van suikerziekte. MODY 3 valt onder MODY. MODY staat voor het Engelse Maturity-Onset Diabetes of the Young. 

MODY 3 begint meestal voor dat iemand 25 jaar is met hoge bloedglucosewaarden. Dat betekent dat er te veel suiker in het bloed zit. Vaak moet iemand veel plassen en heeft meer dorst. Verder is er meer kans op hart- en vaatziekten. Als de bloedglucosewaarden goed onder controle zijn, dan kan dat schade aan de kleine bloedvaten in de ogen en de nieren voorkomen.

De oorzaak van MODY 3 is een afwijking in het erfelijke materiaal. Daarom geeft de alvleesklier te weinig insuline af. Dan blijven de bloedglucosewaarden te hoog. Insuline zorgt er voor dat onze cellen glucose (suiker) opnemen. Daardoor daalt de hoeveelheid glucose in het bloed en wordt glucose als belangrijke brandstof in de lichaamscellen opgenomen.

Redenen om aan MODY te denken:

  • Als je diabetes mellitus hebt met een BMI lager dan 25 EN
  • Als er als er meerdere personen in je familie diabetes mellitus hebben en de diabetes mellitus binnen je familie in meerdere generaties voor komt EN
  • Als er minimaal 1 familielid is waarbij de diagnose diabetes mellitus op jongere leeftijd is vastgesteld (meestal voor het 25e jaar) EN
  • Als er geen auto-antistoffen die passen bij diabetes type 1 zijn (dit zijn stoffen die het lichaam tegen de alvleesklier maakt).


Daarnaast zijn er andere kenmerken die kunnen voorkomen bij MODY:

  • Als iemand zeer goed op sulfonylureumderivaten (medicijnen die ervoor zorgen dat de alvleesklier meer insuline afgeeft) reageert en redelijk snel een hypoglycemie (een lage bloedsuiker) heeft.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN