Overslaan en naar de inhoud gaan

Hypoplastisch linkerhartsyndroom

Het Hypoplastisch linkerhartsyndroom (HLHS) is een aangeboren hartafwijking. De oorzaak van het hypoplastisch linkerhartsyndroom is niet precies bekend. Erfelijke aanleg en omgevingsfactoren spelen misschien een rol.

Tijdens de zwangerschap heeft de linkerkant van het hart zich niet helemaal gevormd. Die kant van het hart heeft als taak om bloed met zuurstof naar alle organen te pompen. Omdat bij het hypoplastisch linkerhartsyndroom de linkerkant van het hart niet goed werkt, kan bloed niet goed het lichaam in.

Voor de geboorte, en tot een paar dagen na de geboorte, kan de rechterkant van het hart dit overnemen. Dat kan, omdat er bij pasgeborenen nog een open verbinding tussen de linker- en rechterkant van het hart is. Ook zit er een verbinding tussen de grote lichaamsslagader (aorta) en longslagader (bloedvat dat bloed naar de longen brengt). Maar deze verbindingen gaan kort na de geboorte dicht.

Het kind met HLHS krijgt te weinig zuurstof, gaat blauw zien en krijgt koude handen en voeten. Ook kan het snel en moeilijk gaan ademen en minder goed gaan drinken.
Kinderen met het hypoplastisch linkerhartsyndroom kunnen overleven als ze een aantal hartoperaties krijgen. Op latere leeftijd kan het hart toch minder goed gaan werken of kunnen hartritmestoornissen ontstaan.

ALLES OPENEN