Overslaan en naar de inhoud gaan

Fraser syndroom

Iemand met Fraser syndroom kan problemen hebben met de ogen, vingers en/of tenen, nieren, blaas en geslachtsdelen. De oorzaak is een fout in een gen. Hoeveel klachten iemand heeft, kan van persoon tot persoon verschillen. Als een baby ernstige klachten heeft, kan hij of zij tijdens de zwangerschap of kort na geboorte overlijden. Als de klachten milder zijn, kan iemand overleven tot de kinderleeftijd of volwassen leeftijd.

Bij mensen met Fraser syndroom is er meestal over beide ogen huid gegroeid. Soms zit één oog onder de huid, of zijn beide ogen voor een deel bedekt. De ogen kunnen niet (goed) ontwikkeld zijn. Dan kan iemand minder goed zien of blind zijn. Soms hebben mensen met dit syndroom geen wenkbrauwen en/of wimpers. De vingers en/of tenen van mensen met Fraser syndroom kunnen aan elkaar vast zitten (syndactylie). Vaak gaat het om de middelste 3 vingers of tenen.

Soms heeft iemand met Fraser syndroom maar één nier of geen nieren. Of kunnen ze afwijkingen aan hun blaas hebben. Ook kunnen ze afwijkingen aan de geslachtsdelen hebben. Bij jongens bijvoorbeeld teelballen die niet zijn ingedaald (cryptorchisme) of dat de uitgang van de plasbuis niet op het puntje van de penis zit (hypospadie). Bij meisjes kan de clitoris groter zijn dan normaal.

Iemand met Fraser syndroom kan ook nog andere kenmerken hebben, zoals:

Hebt u een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN