Overslaan en naar de inhoud gaan

Eierstokkanker

Eierstokkanker is kanker aan één of beide eierstokken. De erfelijke vorm van eierstokkanker wordt veroorzaakt door een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). Bij ongeveer 10% van de vrouwen met eierstokkanker, wordt een erfelijke aanleg gevonden. Bijna iedere vrouw met eierstokkanker komt in aanmerking voor erfelijkheidsonderzoek.

Eierstokkanker kan in de eierstokken ontstaan, maar ook in de eileiders.

Eierstokkanker komt het meeste voor bij vrouwen tussen de 55 en de 80 jaar. Maar het kan ook op veel jongere leeftijd voorkomen, bijvoorbeeld op tienerleeftijd.

De belangrijkste vormen van erfelijke aanleg voor eierstokkanker zijn:

  • Borst- en eierstokkanker (BRCA).  Bij BRCA1 heeft iemand 30 tot 60% kans op eierstokkanker en bij BRCA2 5 tot 20% kans op eierstokkanker.
  • Lynch syndroom. Vrouwen met dit syndroom hebben een licht verhoogd risico op eierstokkanker.
  • RAD51C, RAD51D en BRIP1. Veranderingen in deze genen geven een licht verhoogd risico op eierstokkanker. Het risico is hoger als in de familie vaker eierstokkanker bij directe familieleden is voorgekomen (bijvoorbeeld bij zussen en/of moeder).

Er zijn ook andere erfelijke syndromen waarbij eierstokkanker voorkomt, zoals bijvoorbeeld Peutz-Jeghers syndroom, Li-Fraumeni syndroom of Cowden syndroom.

Eierstokkanker wordt vaak pas ontdekt als het in een gevorderd stadium is. In een laag stadium heeft iemand vaak weinig tot geen klachten. Bij een gevorderd stadium kun je last hebben van buikpijn, een opgeblazen gevoel en een dikker wordende buik, of vermoeidheid. Maar deze klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN