Overslaan en naar de inhoud gaan

Eierstokkanker

Eierstokkanker is kanker aan één of beide eierstokken. De erfelijke vorm van eierstokkanker wordt veroorzaakt door een verandering in het DNA (erfelijk materiaal).

Bij kanker gaat er iets mis met de groei van cellen in het lichaam. De cellen groeien op een onbeheerste manier, waardoor een gezwel kan ontstaan. Gezwellen worden ook wel tumoren genoemd.

Tumoren kunnen de weefsels waar ze in groeien verdrukken of beschadigen. Eierstokkanker kan, behalve in de eierstokken zelf, ook in de eileider ontstaan.

Ook kan de kanker zich na een tijd verspreiden door het lichaam. Dit heet uitzaaien. In het begin merk je meestal niets. Maar buikpijn, een opgeblazen gevoel en een dikker wordende buik, of vermoeidheid, kunnen wijzen op eierstokkanker.

Meestal begint eierstokkanker op latere leeftijd. Maar vooral bij erfelijke eierstokkanker kan de eerste tumor op jongere leeftijd verschijnen.

Redenen om te denken aan een erfelijke vorm van eierstokkanker:
- De ziekte begint voor het 50ste levensjaar,
- Er komt in een familie vaker eierstokkanker of borstkanker voor,
- Iemand heeft zowel borst- als eierstokkanker,
- Naast eierstokkanker komt ook darm- en/of baarmoederkanker in de familie voor. Dit is het geval bij het Lynch syndroom.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN