Overslaan en naar de inhoud gaan

Congenitaal hypopituïtarisme

Congenitaal hypopituïtarisme (CHP) is een aangeboren aandoening van de hypofyse. De hypofyse is een aanhangsel van de hersenen, dat onder in de schedel zit. De hypofyse heeft als taak om bepaalde hormonen af te geven in het lichaam. Een ander deel van de hersenen, de hypothalamus, stuurt de hypofyse aan.  

Meestal ontstaat CHP omdat de hypofyse en/of hypothalamus tijdens de zwangerschap niet goed zijn aangelegd.

Doordat bij CHP de hypofyse en hypothalamus hun werk niet goed doen, ontstaat er in het lichaam een tekort aan één, of meerdere, hormonen. Dat tekort ontstaat met name bij schildklierhormoon,groeihormoon,bijnierschorshormoon en geslachtshormoon. Daardoor kan het kind na de geboorte de volgende problemen krijgen:

- de hoeveelheid suiker in het bloed wordt meestal te laag
- de lichaamstemperatuur blijft niet goed op peil
- het kind kan sloom zijn en slap aanvoelen
- langdurige geelzucht
- moeite met de voeding
- niet goed groeien
- bij jongens een kleine penis (micropenis)

De kenmerken van CHP verschillen per persoon. De diagnose wordt soms op latere leeftijd gesteld, bijvoorbeeld als een kind niet in de puberteit komt.

Dat de hypofyse niet goed werkt, kan ook later in het leven ontstaan. Bijvoorbeeld als iemand door een ongeval of infecties hersenletsel krijgt, en schade aan de hypofyse. Er is dan sprake van een verworven vorm van hypopituïtarisme.

ALLES OPENEN