Overslaan en naar de inhoud gaan

Arthrogryposis multiplex congenita

Arthrogryposis multiplex congenita (AMC) is de naam voor een aantal ziektes. Daarbij staan sommige gewrichten in de verkeerde stand. Deze ziektes zijn aangeboren. De gewrichten komen in een andere stand omdat ze stijf zijn en niet goed bewegen. Er zit vaak minder kracht in de spieren op de plek van het gewricht. De kenmerken verschillen per type en per persoon.

Meestal gaat het om de gewrichten van de handen en voeten. De handen vervormen hierdoor. En iemand kan klompvoeten hebben. Maar ook ellebogen, schouders, heupen en knieën kunnen in een verkeerde stand staan.

Er zijn verschillende typen AMC. Bij andere types zijn ook andere gewrichten vervormd.

De oorzaken voor AMC verschillen. Soms is dat een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). Of de oorzaak is dat het kind in de baarmoeder niet genoeg kon bewegen. Of het komt doordat er iets met de spieren van het ongeboren kind aan de hand is.

Verder kunnen verschillende afwijkingen van de zenuwen, botten of gewrichten tot arthrogryposis multiplex congenita leiden.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN