Overslaan en naar de inhoud gaan

Arthrogryposis multiplex congenita

Arthrogryposis multiplex congenita (AMC) is de naam voor een aantal ziektes. Daarbij staan sommige gewrichten in de verkeerde stand. Deze ziektes zijn aangeboren. De gewrichten komen in een andere stand omdat ze stijf zijn en niet goed bewegen. Er zit vaak minder kracht in de spieren op de plek van het gewricht. De kenmerken verschillen per type en per persoon.

Meestal gaat het om de gewrichten van de handen en voeten. De handen vervormen hierdoor. En iemand kan klompvoeten hebben. Maar ook ellebogen, schouders, heupen en knieën kunnen in een verkeerde stand staan.

Er zijn verschillende typen AMC. Bij andere types zijn ook andere gewrichten vervormd.

De oorzaken voor AMC verschillen. Soms is dat een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). Of de oorzaak is dat het kind in de baarmoeder niet genoeg kon bewegen. Of het komt doordat er iets met de spieren van het ongeboren kind aan de hand is.

Verder kunnen verschillende afwijkingen van de zenuwen, botten of gewrichten tot arthrogryposis multiplex congenita leiden.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   AMC
   Arthogryposis
   Congenitale contracturen
   Aangeboren contracturen

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   AMC kan worden vermoed met de kenmerken die hierboven staan. De diagnose kan worden vastgesteld met onderzoek van de gewrichten, spieren en zenuwen. Soms kan de diagnose bevestigd worden met genetisch onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   AMC kan niet genezen. De behandeling is gericht op verminderen van de kenmerken. Met fysiotherapie kunnen de spieren versterkt worden. Zo kunnen de gewrichten vaak beter bewegen. Ook spalken en gips kunnen helpen. Soms is een operatie mogelijk.

  • Hoe vaak komt het voor?

   1 op de 5.000 tot 10.000 baby’s wordt met AMC geboren.

  • Kinderwens

   Als de AMC niet erfelijk is, heeft een volgend kind van de ouders geen verhoogde kans op AMC.

   Heb jij ook een kinderwens en een erfelijke vorm van AMC in de familie? Door de vragen in deze keuzehulp te beantwoorden, krijg je je gevoelens en gedachten op een rijtje. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.

  • Meer info voor artsen
  • Expertisecentra
   • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.