Overslaan en naar de inhoud gaan

ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose)

Bij amyotrofische lateraal sclerose (ALS) krijgt iemand steeds minder kracht in de spieren. Dit komt doordat de zenuwen die prikkels doorgeven aan de spieren, beschadigen. De oorzaak is niet altijd bekend. Soms is ALS erfelijk. Dan ontstaat de aandoening door een foutje in een gen.

Hoe snel de spieren achteruitgaan, verschilt van persoon tot persoon. Meestal beginnen de klachten rond het vijftigste levensjaar. Soms krijgt iemand op jonge leeftijd al klachten. Veel mensen met de erfelijke aanleg voor ALS krijgen daar klachten van, maar er zijn ook mensen die er geen klachten van krijgen.

ALS begint meestal met verkrampte of stijve spieren, maar soms juist met slappe spieren. 
Iemand kan moeite krijgen met praten, kauwen en slikken. Mensen met ALS kunnen in de loop van de tijd niet meer lopen. Ook kunnen ze hun handen en armen minder goed gebruiken. Verder gaan de spieren voor de ademhaling steeds minder goed werken. De spieren van het hart blijven wel werken.

Sommige mensen met ALS krijgen frontotemporale dementie.

Ongeveer 1 op de 5 mensen met ALS is vijf jaar nadat de eerste klachten zijn begonnen, nog in leven.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN