Overslaan en naar de inhoud gaan

Frontotemporale dementie

Frontotemporale dementie (FTD) is een soort dementie. Bij FTD beschadigen de gebieden in de hersenen die aan de voorkant en de zijkant van het hoofd zitten. Bij de meeste mensen wordt geen erfelijke oorzaak gevonden, maar soms is het wel erfelijk.

Omdat de hersenen steeds meer beschadigen, krijgt iemand steeds meer en ernstiger kenmerken. Mensen met FTD hebben in het begin vaak nog niet zoveel problemen met het geheugen.

Kenmerken die bij FTD passen zijn bijvoorbeeld: 

  • veranderingen in het gedrag. Zoals minder belangstelling voor anderen, zonder doel dezelfde handelingen herhalen, niet weten wanneer te stoppen met bijvoorbeeld eten of agressief gedrag. Mensen met FTD kunnen zich vaak minder goed inleven in de gevoelens van andere mensen
  • problemen met praten, schrijven en het begrijpen van dingen
  • iemand kan moeilijker gaan bewegen en dan vaker vallen
  • geen controle hebben over de plas en poep
  • problemen met slapen. Hierdoor kunnen ook andere kenmerken erger worden
  • problemen met slikken en zich vaak verslikken

De meeste mensen zijn tussen de 40 en 60 jaar oud als FTD begint. Maar het kan ook op jongere of oudere leeftijd beginnen.  Welke kenmerken iemand precies krijgt, hoe ernstig ze zijn en hoe snel het erger wordt, verschilt tussen personen.

Hoe lang iemand nog leeft als de kenmerken begonnen zijn, verschilt ook tussen personen. Het kan minder dan 3 jaar zijn, maar ook meer dan 20 jaar. Vaak overlijden mensen met FTD aan longontsteking

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN