Overslaan en naar de inhoud gaan

Aangeboren staar

Met aangeboren staar word je geboren. In een gezond oog zit vlak achter de pupil de heldere en doorzichtige ooglens. Die zorgt ervoor dat je scherp ziet. Bij iemand met aangeboren staar is de ooglens troebel. Hierdoor kan iemand klachten krijgen, maar welke dit zijn en hoeveel klachten er zijn, verschilt van persoon tot persoon.

Aangeboren staar kan verschillende oorzaken hebben. Soms is de oorzaak duidelijk, maar vaak ook niet. Het kan bijvoorbeeld ontstaan als de moeder tijdens de zwangerschap een infectie heeft gehad, bijvoorbeeld rodehond

Soms heeft iemand alleen aangeboren staar en verder geen kenmerken. Aangeboren staar kan ook een kenmerk zijn van een syndroom. Bijvoorbeeld van Down syndroom of van een stofwisselingsziekte zoals galactosemie. Soms is aangeboren staar erfelijk

Meestal komt staar pas op oudere leeftijd voor. Dit wordt ook wel ouderdomsstaar genoemd.

Bij staar is de ooglens troebel. Als een baby staar heeft, kun je dat soms zien aan de pupil. Die ziet er dan wit of grijs uit. Bij een gezond oog is de pupil zwart. 
Staar zit soms in één en soms in twee ogen. Als in twee ogen de ooglens troebel is, ziet iemand slecht. Andere kenmerken die iemand met aangeboren staar kan hebben zijn wiebelogen (nystagmus). Of een kind kan scheel kijken. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Aangeboren cataract
      Congenitaal cataract
      Congenital cataract

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Dokters kunnen denken aan aangeboren staar als een baby de kenmerken heeft die hierboven staan. Dokters kunnen aangeboren staar met verschillende onderzoeken vaststellen. De ogen kunnen met een speciale lamp worden onderzocht. Soms wordt er een CT scan gemaakt van het hoofd. Ook doen dokters vaak extra onderzoek van het bloed en de plas. Ze doen dat onderzoek om te kijken of de aangeboren staar misschien een kenmerk is van een syndroom of een stofwisselingsziekte.

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Staar kan worden behandeld. Welke behandeling gekozen wordt, hangt af van hoe veel last iemand heeft van de staar.

      Als de staar mild is, wordt soms afwisselend één oog afgeplakt. Soms is een bril nodig. Soms krijgen mensen oogdruppels, waardoor de pupil wijd blijft.

      Is de staar ernstiger dan kan met een operatie de troebele ooglens worden weggehaald. In plaats daarvan krijgt iemand een kunstlens. Als er nog geen kunstlens in het oog gezet kan worden, moet het kind eerst contactlenzen of een bril gaan dragen. Soms is het ook na de operatie nog nodig om een bril of contactlenzen te dragen.

    • Hoe vaak komt het voor?

      Aangeboren staar komt bij ongeveer 1 op de 10.000 kinderen voor.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      Aangeboren staar kan verschillende oorzaken hebben. Soms is duidelijk wat de oorzaak is, maar vaak ook niet. Een baby kan bijvoorbeeld aangeboren staar hebben, als de moeder tijdens de zwangerschap een infectie heeft gehad, zoals rodehond. Soms is de oorzaak van aangeboren staar een foutje in een gen. Dit foutje zorgt dan voor de kenmerken. 

      Soms heeft iemand alleen aangeboren staar en verder geen kenmerken. Aangeboren staar kan ook een kenmerk zijn van een syndroom. Bijvoorbeeld van Down syndroom of van een stofwisselingsziekte zoals galactosemie.

    • Kinderwens

      Heb je kans op (nog) een kind met aangeboren staar en wil je een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Je kunt erover praten met je dokter. Als het nodig is, dan kan je dokter je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.  

    • Meer info voor artsen
      • Orphanet Overzicht van een aantal aandoeningen waarvan aangeboren staar één van de kenmerken is.
    • Expertisecentra

      De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.