Aangeboren blindheid of slechtziendheid
Iemand met aangeboren blindheid of slechtziendheid kan vanaf de geboorte niet of slecht zien. Om goed te kunnen zien werken de ogen en de hersenen samen. Iemand kan daarom blind zijn of slecht zien zijn door een probleem van de ogen of van de hersenen.
Kenmerken van aangeboren blindheid of slechtziendheid bij baby’s en peuters kunnen bijvoorbeeld zijn:
- mensen niet aankijken
- personen of dingen niet volgen met de ogen
- wiebelogen (nystagmus)
- de ogen kunnen er anders uitzien. De pupil kan bijvoorbeeld wit zijn of iemand kan heel kleine ogen hebben
- niet tegen licht op de ogen kunnen. Dan knijpt een kind ze bijvoorbeeld dicht of houdt de handen voor de ogen
- nachtblindheid
Er zijn veel verschillende oorzaken van aangeboren blindheid of slechtziendheid. Sommige van die oorzaken zijn erfelijk. Dan is de oorzaak is dan een afwijking in een gen. Voorbeelden van een erfelijke ziektes waarbij kinderen blind zijn of heel slecht zien vanaf de geboorte zijn: albinisme en amaurosis congenita van Leber.
Aangeboren slechtziendheid of blindheid kan een kenmerk zijn van een erfelijk syndroom, zoals CHARGE. Iemand met dit syndroom kan ook doofblind zijn.
Niet-erfelijke oorzaken van aangeboren blindheid of slechtziendheid zijn bijvoorbeeld schade aan de hersenen van een kind of sommige infectieziekten tijdens de zwangerschap,
Ook aangeboren staar kan een oorzaak zijn van aangeboren blindheid of slechtziendheid. Er zijn verschillende oorzaken van aangeboren staar. Die oorzaken kunnen erfelijk of niet-erfelijk zijn..
Hoe slecht iemand ziet en wat de gevolgen ervan zijn bij het ouder worden hangt af van de oorzaak en verschilt tussen personen.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Aangeboren visuele beperking
Congenital blindness
-
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Er kan gedacht worden aan aangeboren blindheid of slechtziendheid als een baby of peuter kenmerken heeft zoals die hierboven staan. De hersenen en de ogen van een baby ontwikkelen zich nog. Het vaststellen van blindheid of slechtziendheid bij baby’s en peuters gaat anders dan bij volwassenen.
Met DNA-onderzoek kan een erfelijke oorzaak worden vastgesteld.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Bij blindheid of slechtziendheid is soms een operatie mogelijk.
Verder zijn er hulpmiddelen zoals het groter maken van het beeld op een computerscherm, vergrootglazen, leren lezen met braille, geleidehonden en de taststok (blindenstok).
Er wordt onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen voor blindheid door erfelijke ziekten.Voor jonge kinderen die blind zijn of slecht zien hangt de behandeling af van de oorzaak. Ook kan bijvoorbeeld peuter- en kinderrevalidatie helpen.
Voor mensen die doofblind zijn is ondersteuning mogelijk.
-
Hoe vaak komt het voor?
Aangeboren blindheid of aangeboren slechtziendheid kan verschillende oorzaken hebben. We weten niet hoe vaak het voorkomt.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
Er zijn veel verschillende oorzaken van aangeboren blindheid of slechtziendheid. Die oorzaken kunnen erfelijk zijn of niet-erfelijk.
Voorbeelden van een erfelijke ziektes waarbij kinderen blind zijn of heel slecht zien vanaf de geboorte zijn: albinisme en amaurosis congenita van Leber.
Aangeboren slechtziendheid of blindheid kan een kenmerk zijn van een erfelijk syndroom, zoals CHARGE. Iemand met dit syndroom kan ook doofblind zijn.
Niet-erfelijke oorzaken van aangeboren blindheid of slechtziendheid zijn bijvoorbeeld schade aan de hersenen van een kind of infecties van de moeder tijdens de zwangerschap, zoals rodehond of toxoplasmose.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Soms is er een erfelijke oorzaak van aangeboren blindheid of slechtziendheid.
Erfelijke ziekten die aangeboren blindheid of slechtziendheid veroorzaken kunnen op verschillende manieren erfelijk zijn.
-
Kinderwens
Komt blindheid of slechtziendheid in de familie voor en wil je weten of het erfelijk is? Je kunt erover praten met je arts. Die kan je verwijzen naar een erfelijkheidsarts (klinisch geneticus).
-
Meer info voor patiënten
- OogverenigingInformatie over verschillende oogaandoeningen en over het leven met een oogaandoening
- Mijn baby of peuter ziet heel slecht (Thuisarts)
- Cerebrale visusstoornisInformatie geschreven door een kinderneuroloog
- KinderOOGcentrumOver onderzoek en behandeling. Dit centrum is onderdeel van het Oogziekenhuis Rotterdam
- EduVIPOnderwijs en begeleiding aan kinderen en jongeren met een visuele beperking. Informatie voor leerkrachten, begeleiders en ouders
- DB-connectLandelijk informatiepunt voor vragen over beperkt zijn in horen en zien (doofblindheid)
- Doofblindheid Informatie van Kentalis
- Congenital BlindnessInformatie in het Engels van de Children's Hospital Los Angeles
-
Meer info voor artsen
-
Expertisecentra
Kijk bij de verschillende aandoeningen
-
Updatedatum
20 februari 2025