Overslaan en naar de inhoud gaan

Multifactoriële overerving

Veel ziektes krijg je door meer oorzaken tegelijk. Bijvoorbeeld psychische ziektes, de meeste vormen van dementie en diabetes. Deze ziektes ontstaan door een erfelijke aanleg, hoe je leeft en wat je hebt meegemaakt. Dit noemen we multifactoriële overerving. 

Meerdere oorzaken

Hoe krijg je een ziekte die multifactorieel erfelijk is? Van de meeste ziektes die multifactorieel erfelijk zijn, is niet precies bekend hoe ze ontstaan. De manier waarop je leeft (bijvoorbeeld: hoe je eet, of je rookt, of je alcohol drinkt, hoeveel je beweegt) kan een rol spelen. Maar ook wat je meemaakt of hebt meegemaakt (welke ziektes heb je gehad, hoe woon je, wat voor werk doe je) kan invloed hebben. Zelfs de tijd dat je in de baarmoeder zat of de tijd voor de bevruchting kunnen soms invloed hebben. Erfelijke aanleg kan ook een oorzaak zijn. 

Bekijk ook het filmpje onderaan deze pagina.

Voorbeelden

Een voorbeeld van een aandoening die multifactorieel erfelijk is, is een open ruggetje. Als de zwangere vrouw te weinig foliumzuur heeft, is er meer kans op een open ruggetje bij het kind. Andere voorbeelden zijn psychische ziektes, de meeste vormen van dementie en sommige hartafwijkingen.

Bij de beschrijvingen van ziektes op deze site staat op welke manier ze erfelijk zijn. 

Ziekte in de familie

Komt zo’n multifactorieel erfelijke ziekte in je familie voor? Het is meestal niet te voorspellen of jij de ziekte ook zult krijgen. 

Alleen bij ziektes waarvan we weten door welke fout in een gen ze ontstaan, weten we iets over de kans om die ziekte te krijgen. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.

Filmpje multifactoriële overerving