Overslaan en naar de inhoud gaan

Familie vertellen over erfelijke aanleg kanker

Heb jij een erfelijke of familiaire aanleg voor kanker? Dan hebben sommige van jouw familieleden deze aanleg misschien ook. Dat kan grote invloed hebben op hun gezondheid en die van hun (toekomstige) kinderen.

Controles en op tijd ingrijpen

Als ze weten dat jij deze aanleg hebt, kunnen jouw familieleden nadenken of zij DNA-onderzoek willen laten doen. Als ze de aanleg ook blijken te hebben, krijgen ze regelmatig controles. Als dan (een voorstadium van) kanker wordt ontdekt, kan er ingegrepen worden.
Soms kunnen al controles gedaan worden als iemand zich nog niet heeft laten testen. Soms is een operatie mogelijk, die het risico op de ziekte kleiner maakt. Bijvoorbeeld het laten weghalen van de eierstokken bij vrouwen met aanleg voor erfelijke eierstokkanker.

Rol van de klinisch geneticus en familiebrief

De klinisch geneticus heeft jou waarschijnlijk gevraagd om het nieuws zelf aan bepaalde familieleden te vertellen. De arts geeft een familiebrief mee, waarin alles kort staat uitgelegd. Die brief kun je gebruiken als je het aan jouw familieleden gaat vertellen. Je kunt ze ook wijzen op de keuzehulp Wel of geen DNA-onderzoek die ze kunnen gebruiken. Er is een aparte keuzehulp voor mensen met Lynch in de familie.
De arts mag zelf niet zomaar aan jouw familieleden vertellen dat jij ziek bent of een erfelijke aanleg hebt, en dus dat zij misschien risico lopen. Hij of zij heeft een beroepsgeheim.

Voorbereiden op familie vertellen

Het is niet altijd gemakkelijk om dit nieuws te brengen. Het kan helpen als je je goed voorbereidt. De tips en adviezen die je hier vindt, helpen hierbij. Je kunt ook dit beeldverhaal laten zien of opsturen. Hierin zie je wat er gebeurt als Lina haar broers heeft verteld over haar erfelijke aanleg voor kanker.
Ligt het in jouw situatie moeilijk om het aan je familie te vertellen? Praat er over bij de polikliniek klinische genetica. Zij kunnen samen met jou een plan maken of je in contact brengen met een maatschappelijk werker of een psycholoog van de afdeling die jou hierbij kunnen helpen. In uitzonderlijke gevallen mag de klinisch geneticus zelf -of via de huisarts- een familielid inlichten.

Ervaringen van anderen

Lees hier ook het verhaal van Pieter (broers met prostaatkanker) en Détje (borstkanker).

Lees verder over wie je kunt vertellen over erfelijke aanleg kanker

Download de folder 'Kanker en erfelijkheid: hoe vertel ik het mijn familie?'

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.