Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Stargardt

De ziekte van Stargardt is een erfelijke oogziekte. De oorzaak is een verandering van het DNA (erfelijk materiaal).

De ziekte van Stargardt begint meestal rond de kinderleeftijd en vaak in beide ogen. Je gaat steeds slechter scherp zien. Je krijgt moeite met gezichten herkennen, lezen en tv kijken. Hoe snel dit gaat, verschilt per kind. Je wordt bijna nooit blind. Dit komt omdat alleen het centrale deel van het netvlies (de macula) wordt aangedaan.

Je kunt ook nachtblindheid krijgen. Sommige mensen met de ziekte kunnen moeite krijgen met kleuren zien.

Bij de ziekte van Stargardt kan je lichaam een bepaald eiwit niet (goed) aanmaken. Zonder dit eiwit kan je oog bepaalde schadelijke stoffen niet goed verwijderen. Hierdoor stapelen deze stoffen zich op en beschadigt het centrale deel van het netvlies (de macula of gele vlek). Dit heet maculadegeneratie. Hierdoor gaat het scherpe zien geleidelijk achteruit.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   STGD
   Juveniele Macula Degeneratie
   Fundus flavimaculatus
   Stargardt disease
   Macular dystrophy with flecks, type 1

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De ziekte van Stargardt kan worden vermoed als iemand kenmerken heeft die hierboven staan. De diagnose wordt gesteld door de oogarts met oogonderzoek. De diagnose kan worden bevestigd met DNA-onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Er is nog geen behandeling om beter te gaan zien of verlies van het zicht tegen te gaan. Vitamine A supplementen worden afgeraden, omdat dit in de stof zit die juist ophoopt bij de ziekte van Stargardt.

   Wel zijn er verschillende brillen die het scherp zien vergroten en beschermen tegen fel licht.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 4 tot 5 op de 40.000 mensen hebben de ziekte van Stargardt.

  • Kinderwens

   Heb je de ziekte van Stargardt en heb je een kinderwens? Het hangt van de manier van overerven af hoe groot de kans is dat je kinderen de ziekte ook krijgen. Vraag je arts wat in jouw geval de mogelijkheden zijn.

   Heb jij ook een kinderwens en ziekte van Stargardt in de familie? Deze keuzehulp helpt je je gevoelens en gedachten op een rijtje te zetten. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.

  • Meer info voor artsen
   • Huisartsenbrochure Juveniele Maculadegeneratie; ook over Stargardt. Verschenen in het kader van het project ‘De patiënt als informatiedrager’ van VSOP en NHG. Bij deze brochure horen een apart te downloaden brief voor:huisartspatiënt
   • Orphanet