Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Stargardt

De ziekte van Stargardt is een oogziekte. De oorzaak is een variant in een gen.

De ziekte van Stargardt begint meestal rond de kinderleeftijd. Kinderen gaan steeds slechter scherp zien. Ze krijgen moeite met gezichten herkennen, lezen en tv kijken. Hoe snel het zien slechter wordt, verschilt van persoon tot persoon. Het zicht aan de randen van het blikveld gaan niet achteruit. Maar de meeste mensen worden slechtziend.

Mensen met de ziekte van Stargardt kunnen nachtblind worden. Sommige mensen kunnen moeite krijgen met kleuren zien.

Er zijn ook mensen bij wie de klachten pas later beginnen en bij wie de kenmerken langzamer erger worden.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   STGD
   Juveniele Macula Degeneratie
   Fundus flavimaculatus
   Stargardt disease
   Macular dystrophy with flecks, type 1

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters kunnen de ziekte van Stargardt vaststellen met onderzoek van de ogen. Ook kunnen dokters DNA-onderzoek doen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Dokters hebben nog geen behandeling voor de ziekte van Stargardt. De oogarts kan de ogen regelmatig controleren. Dokters adviseren mensen met deze aandoening om geen voedingssupplementen met (veel) vitamine A te gebruiken. Er zijn brillen die het scherp zien kunnen vergroten. Dokters doen onderzoek naar mogelijke behandelingen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op de 10.000 mensen heeft de ziekte van Stargardt.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van de ziekte van Stargardt is meestal een fout in het ABCA4-gen en soms een fout in het ELOVL4-gen. Het ABCA4 gen gen ligt op chromosoom 1, op de korte (p) arm op plek 22.1 (1p22.1). Het ELOVL4 gen ligt op chromosoom 6 op de lange (q) arm op plek 14.1 (6q14.1).

   Door de fout in het ABCA4-gen krijg je de klachten van de ziekte van Stargardt. Waarschijnlijk leidt de fout in het ELOVL4-gen ook tot de klachten van deze aandoening.
   Andere fouten in het ABCA4 gen kunnen zorgen voor andere aandoeningen, zoals retinitis pigmentosa of kegelstaafdystrofie.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Ja, de ziekte van Stargardt is erfelijk. Meestal krijgt iemand de ziekte als hij of zij van beide ouders de fout in het gen krijgt. Dit heet  autosomaal recessieve overerving. Soms krijgt iemand de ziekte als hij of zij van één van de ouders de fout in het gen krijgt. Dit heet autosomaal dominante overerving.

  • Kinderwens

   Heb kans op een kind met de ziekte van Stargardt en wil je een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Je kunt het erover hebben met je dokter. Als het nodig is, dan kan je dokter je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.

   Of embryoselectie (PGT) mogelijk is voor de ziekte van Stargardt, kun je met je dokter bespreken.