Ziekte van Gaucher
De ziekte van Gaucher is een erfelijke stofwisselingsziekte. Iemand met deze ziekte heeft in het lichaam veel van een stof die op vet lijkt. De oorzaak is een foutje in een gen.
Bij de ziekte van Gaucher gaat de stof die op vet lijkt in de cellen zitten. Deze stof heet glucocerebroside. Dit gebeurt vooral in de macrofagen. Dit zijn cellen die een rol spelen bij de afweer. Als de macrofagen vol zitten met deze stof, worden ze ook wel Gaucher cellen genoemd. Gaucher cellen kunnen zich weer verzamelen op andere plaatsen in het lichaam.
Er zijn verschillende soorten van de ziekte van Gaucher. Ze worden type 1, 2 en 3 genoemd.
Type 1 komt het vaakst voor: 95% van de mensen met de ziekte van Gaucher heeft type 1. Bij type 1 verschilt de leeftijd waarop klachten beginnen van persoon tot persoon. Soms ontstaan klachten al op (jonge) kinderleeftijd, maar ook bij oudere mensen kunnen de klachten nog beginnen. Bij type 1 heeft iemand meestal een grotere milt en lever. Ook kunnen mensen bloedarmoede hebben. Verder kan iemand snel blauwe plekken krijgen, snel gaan bloeden of zere botten krijgen. Heel soms zijn er problemen met de longen.
Bij type 2 en type 3 beginnen de klachten al jong. Kinderen hebben de kenmerken die hierboven staan. Verder raken hun hersenen en zenuwen beschadigd. Bij type 2 gebeurt dit kort na de geboorte. Kinderen met type 2 overlijden in hun eerste levensjaren.
Bij type 3 ontstaat de schade in hersenen en zenuwen in de kinderleeftijd. Kinderen bewegen hun ogen vaak anders. Ook kunnen ze epilepsie hebben. Bij sommige kinderen is de vorm van de wervelkolom anders.
Er is nog een andere soort van de ziekte van Gaucher. Bij dit type hebben kinderen al klachten voor de geboorte. De problemen die de baby heeft zijn zo groot, dat de baby meestal snel na de geboorte overlijdt. Dit type komt heel weinig voor.
Tenslotte is er een soort van de ziekte van Gaucher waarbij er problemen zijn met het hart en de ogen. Dit type is in Nederland nog nooit gevonden.
Heb je een vraag? Mail ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
-
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
-
Hoe vaak komt het voor?
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
-
Is deze ziekte erfelijk?
-
Kinderwens
-
Meer info voor patiënten
-
Meer info voor artsen
-
Expertisecentra