Overslaan en naar de inhoud gaan

Syndroom van West

Het syndroom van West is een vorm van epilepsie die meestal begint voordat het kind een jaar is.

Bij het syndroom van West heeft het kind salaam krampen. Dit zijn aanvallen van epilepsie waarbij het hoofd, armen en benen plotseling uit zichzelf gaan buigen, en soms strekken. Meestal gebeurt dit een paar keer achter elkaar, vaak bij het wakker worden. Het verschilt per kind hoe de salaam krampen verlopen.
Vaak is er een achterstand in de verstandelijke en lichamelijke ontwikkeling.

Later gaat het syndroom van West vaak over in het syndroom van Lennox-Gastaux. Dit is een andere vorm van epilepsie.
Het syndroom van West kan verschillende oorzaken hebben. Het kan in de zwangerschap ontstaan door schade aan de hersenen of bepaalde infecties. Soms omdat de hersenen verkeerd zijn aangelegd.

Ook kan het komen door een chromosoomafwijking, stofwisselingsziekte of een andere erfelijke aandoening. Of door tubereuze sclerose. Soms is de oorzaak (nog) niet te vinden.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Salaamkrampen
   Infantiele spasmen
   West syndroom
   West syndrome
   Infantile spasms
   X-linked infantile spasm syndrome

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Het syndroom van West kan worden vermoed op grond van de kenmerken die hierboven staan. De diagnose wordt vastgesteld met onderzoek van de hersenen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Het syndroom van West kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken door bepaalde medicijnen. Soms kan een operatie aan de hersenen gedaan worden.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Het syndroom van West komt voor bij ongeveer 1 tot 2 op de 100.000 mensen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   De oorzaak van het syndroom van West bepaalt of het erfelijk is. Als de oorzaak van het syndroom van West een bepaalde erfelijke aandoening is, bepaalt deze aandoening de manier van overerven.

  • Kinderwens

   Als bekend is door welke erfelijke aandoening het syndroom van West veroorzaakt wordt, kan er soms prenatale diagnostiek worden gedaan.

  • Meer info voor artsen
  • Expertisecentra
   • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.