Overslaan en naar de inhoud gaan

Syndroom van Lennox-Gastaut

Kinderen met  syndroom van Lennox-Gastaut hebben epilepsie en meestal een achterstand in de ontwikkeling.
Het begint op jonge leeftijd; de meeste kinderen krijgen de eerste verschijnselen als ze tussen de 3 en 5 jaar oud zijn. Soms hadden deze kinderen al een andere vorm van epilepsie, zoals het syndroom van West en verandert dit in het syndroom van Lennox-Gastaut. Er zijn verschillende oorzaken van het syndroom van Lennox-Gastaut. De kenmerken kunnen van persoon tot persoon verschillend zijn.

Bij het syndroom van Lennox-Gastaut heeft het kind verschillende soorten epilepsie-aanvallen.
Meestal gaat het om aanvallen waarbij hun lichaam stijf wordt en ze het bewustzijn verliezen. Dit gebeurt vaak als het kind slaapt. Dit heten tonische aanvallen.
Ook kan een kind aanvallen hebben waarbij hij (of zij) ophoudt met wat hij aan het doen was en niet meer reageert op de omgeving. Het kind kan dan strak voor zich uitkijken (staren) en soms zonder na te denken bewegingen maken. Na enkele seconden stopt de aanval weer en gaat het kind verder met waar hij mee bezig was. Dit zijn atypische absences.
Ook komen aanvallen voor waarbij hun lichaam slap wordt. Dan kunnen ze vallen, maar ze blijven wel bij bewustzijn. Dit zijn atone aanvallen.
En ze kunnen aanvallen van epilepsie hebben waarbij hun armen een tijdje schokken. Dit soort aanvallen heten myoclonieën. De aanvallen duren soms een langere tijd.

De meeste kinderen met het syndroom van Lennox-Gastaut hebben al een achterstand in hun ontwikkeling vóórdat deze vorm van epilepsie begint. Ze doen er bijvoorbeeld langer over om te leren bewegen en vaak hebben ze al een verstandelijke beperking. Als ze veel en zware aanvallen van epilepsie hebben, kan deze achterstand groter worden. Soms verleren kinderen dingen die ze eerder al konden. Kinderen met dit syndroom worden vaak sneller boos. Of ze zijn in zichzelf gekeerd.  

Ook als ze volwassen zijn, hebben ze vaak nog aanvallen van epilepsie.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      LGS
      Epileptische encefalopathie
      Lennox-Gastaut syndrome
      Childhood epileptic ecenphalopathy

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Dokters kunnen denken dat een kind het syndroom van Lennox-Gastaut heeft, als een kind de klachten heeft zoals die hier boven staan.
      Dokters kunnen met een hersenfilmpje (EEG) vaststellen of dat zo is.

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Het syndroom van Lennox-Gastaut gaat niet over. Dokters proberen met medicijnen de aanvallen van epilepsie te stoppen. Maar dat lukt niet altijd.
      Bij sommige kinderen worden de aanvallen minder door een speciaal dieet.

    • Hoe vaak komt het voor?

      Per jaar krijgt ongeveer 1 op 50.000 kinderen het syndroom van Lennox-Gastaut.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      Er zijn verschillende oorzaken van het syndroom van Lennox-Gastaut.
      Meestal is de oorzaak schade aan de hersenen, bijvoorbeeld door te weinig zuurstof bij de geboorte, een infectie of een ongeluk.

      Het syndroom van Lennox-Gastaut ontstaat soms ook door andere ziektes. Soms zijn die andere ziektes erfelijk.
      Misschien is in sommige gevallen een afwijking in de genen de oorzaak.

      Soms weten dokters niet wat de oorzaak van het syndroom van Lennox-Gastaut bij iemand is.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      Soms is het syndroom van Lennox-Gastaut misschien erfelijk. Er zijn verschillende afwijkingen in genen gevonden die misschien een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte. Maar op welke manier het dan precies erfelijk is, weten ze nog niet.

      Het syndroom van Lennox-Gastaut  ontstaat soms ook door andere ziektes, bijvoorbeeld bepaalde stofwisselingsziekten of tubereuze sclerose.
      Soms zijn die ziektes erfelijk.

    • Kinderwens

      Is de oorzaak van het syndroom van  Lennox-Gastaut in je familie bekend? Hebben jullie kans op (nog) nog een kind met het syndroom van Lennox-Gastaut en willen jullie een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Praat er over met je dokter. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
      Je kunt aan je arts vragen of embryoselectie (PGD) in jullie situatie mogelijk is.