Overslaan en naar de inhoud gaan

Syndroom van Ohtahara

Het syndroom van Ohtahara is een vorm van epilepsie die kort na de geboorte begint. De oorzaak is beschadiging van de hersenen. Dat kan komen door bijvoorbeeld een infectie of bloedingen in de hersenen, of door bepaalde stofwisselingsziekten.

Bij het Ohtahara syndroom krijgt een kind in de eerste weken na de geboorte epilepsieaanvallen. Meestal zijn dat tonische aanvallen, waarbij de spieren verkrampen. Tijdens zo’n aanval kunnen ook ademhalingsproblemen voorkomen. Maar het kind kan ook een andere soort epilepsieaanval krijgen.

Kinderen met het syndroom van Ohtahara hebben een ontwikkelingsachterstand. Geleidelijk kan de ontwikkeling tot stilstand komen. Ook kan gebeuren dat kinderen bepaalde dingen afleren die ze voorheen wel konden. Een deel van de kinderen komt op jonge leeftijd te overlijden.
Het syndroom van Ohtahara kan overgaan in het syndroom van West en het syndroom van Lennox-Gastaut.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Syndroom van Ohtahara
   Early Infantile Epileptic Encephalopathy

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Het syndroom van Ohtahara kan worden vastgesteld met onderzoek van de hersenen: MRI en EEG. Door onderzoek van bloed, urine, hersenvocht of met een biopt kan soms een stofwisselingsziekte of andere erfelijke oorzaak voor het syndroom worden vastgesteld.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De epilepsieaanvallen bij het Ohtahara syndroom kunnen moeilijk te behandelen zijn. Soms worden ze minder met een combinatie van verschillende medicijnen. Bepaalde operaties kunnen soms de kenmerken verminderen. In sommige gevallen is een speciaal dieet zinvol.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Het is niet goed bekend hoe vaak het syndroom van Ohtahara voorkomt.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Het syndroom van Ohtahara kan meerdere oorzaken hebben. Soms is de oorzaak een andere erfelijke aandoening. Dan bepaalt deze aandoening de manier van overerven.