Overslaan en naar de inhoud gaan

Slokdarmkanker

Slokdarmkanker is kanker aan de slokdarm. Bij het ontstaan van slokdarmkanker zijn meerdere factoren betrokken, waaronder mogelijk erfelijke factoren.

Factoren waardoor slokdarmkanker kan ontstaan zijn roken, veel alcohol drinken, niet gevarieerd eten en overgewicht. Hierdoor kan de binnenkant (het slijmvlies) van de slokdarm veranderen. En dat kan kanker veroorzaken.

Het slijmvlies van de slokdarm kan ook veranderen als maagzuur regelmatig terugstroomt in de slokdarm. Dit wordt een Barrett slokdarm genoemd.

Bij kanker gaat er iets mis met de groei van cellen in het lichaam. De cellen groeien op een onbeheerste manier, waardoor een gezwel kan ontstaan. Gezwellen worden ook wel tumoren genoemd.

Bij kanker ontstaan een of meer kwaadaardige tumoren. Tumoren kunnen de weefsels waar ze in groeien verdrukken of beschadigen. Ook kan de kanker zich na een tijd verspreiden door het lichaam. Dit heet uitzaaien.

Slokdarmkanker geeft in het begin meestal nog geen klachten, meestal ontstaan deze pas later. Dat kunnen onder andere zijn: het gevoel dat het voedsel of drinken niet goed in de slokdarm zakt, pijn bij het borstbeen en braken van bloed, heesheid, aanhoudend hoesten, afvallen, minder trek in eten, moeheid. Meestal ontstaat slokdarmkanker na het vijftigste levensjaar.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Oesofaguscarcinoom
   Oesophageal cancer
   Esophageal cancer
   Oesophageal carcinoma

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Slokdarmkanker kan worden vermoed met de bovenstaande kenmerken. De diagnose kan worden gesteld met een biopt uit de slokdarm.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling hangt af van hoe ver de kanker gevorderd is en of er uitzaaiingen zijn.

   Als de slokdarmkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, dan is de behandeling gericht op genezing. Meestal wordt dan een operatie gedaan, soms samen met bestraling of chemotherapie.
   Als de ziekte in een gevorderd stadium is, is de behandeling gericht op het verminderen van de kenmerken. Soms wordt een buisje in de slokdarm geplaatst zodat het voedsel beter in de slokdarm kan zakken. 

   Bij een Barrett slokdarm wordt de slokdarm regelmatig gecontroleerd, om in de gaten te houden of er slokdarmkanker ontstaat.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland krijgen ongeveer 2.500 mensen per jaar slokdarmkanker. De ziekte komt meer bij mannen voor dan bij vrouwen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Slokdarmkanker erft waarschijnlijk multifactorieel over.