Overslaan en naar de inhoud gaan

Potter sequentie

De Potter sequentie is de naam voor een combinatie van aangeboren afwijkingen. De oorzaak is dat er in de zwangerschap veel te weinig, of geen vruchtwater is.

In het begin van de zwangerschap maakt het lichaam van de moeder het vruchtwater van een ongeboren kind. Daarna, rond de 16de zwangerschapsweek, gaan de nieren van het ongeboren kind het grootste deel van het vruchtwater maken. Maar bij de Potter sequentie gebeurt dit niet of niet genoeg.

Door het tekort aan vruchtwater kan het kind niet goed bewegen in de baarmoeder. Ook groeit het minder hard. En er kunnen afwijkingen van de ledematen, zoals klompvoeten, ontstaan. De longen ontwikkelen zich bij de Potter sequentie niet goed. Het gezicht kan anders zijn met een plattere neus, kleine kin en laagstaande oren.

Er zijn verschillende oorzaken voor het gebrek aan vruchtwater. Soms gebeurt het bij de moeder, als de vliezen waarin het ongeboren kind zit vroeg in de zwangerschap scheuren. Of het kind heeft aangeboren afwijkingen van de nieren en urinewegen. Dit noemen we CAKUT.

Soms heeft de baby geen nieren, dan heet de aandoening het Potter syndroom.
 
De meeste kinderen met Potter sequentie of Potter syndroom overlijden kort na de geboorte.

ALLES OPENEN