Overslaan en naar de inhoud gaan

Poland syndroom

Poland syndroom is een aangeboren aandoening van de borst, onderarmen en vingers.

Niet iedereen met Poland syndroom heeft alle kenmerken. Bij iemand met Poland syndroom ontbreken meestal de borstspieren helemaal aan één kant van het lichaam. Ook sommige spieren van de schouder zijn er vaak niet of maar voor een deel. De borstkas (ribben en borstbeen) is soms niet helemaal ontwikkeld. Ook kan de huid hier dunner zijn. 

De botten in de onderarm kunnen ook niet goed ontwikkeld zijn. Ook kunnen er vingers aan elkaar vast zitten (syndactylie). Of ze zijn korter dan gewoonlijk. Soms ligt het hart rechts in het lichaam in plaats van links en zijn er afwijkingen van de nieren of de longen.

Waarschijnlijk ontstaat Poland syndroom tijdens de zwangerschap, omdat er te weinig bloed naar de borst en de armen van het ongeboren kind stroomt. Artsen denken dat de aandoening heel soms het gevolg is van een verandering in het erfelijke materiaal. Maar wat de oorzaak van Poland anomalie precies is, is nog niet bekend.

Poland syndroom kan als enige aandoening voorkomen. Soms is Poland syndroom onderdeel van een andere aandoening, zoals het Moebius syndroom of het Klippel-Feil syndroom.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Poland anomalie
   Poland sequentie
   Poland syndactylie
   Poland anomaly
   Poland syndrome
   Unilateral defect of pectoralis major and syndactyly of the hand

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen Poland syndroom vaststellen met de kenmerken die hier boven staan en röntgenonderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Poland syndroom is niet te genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Iemand kan meestal operaties krijgen voor de aandoeningen van de borstkas en de vingers die aan elkaar vast zitten.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Poland syndroom komt ongeveer bij 1 op de 20.000 mensen voor. Poland syndroom komt vaker voor bij mannen van bij vrouwen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Poland syndroom is meestal niet erfelijk. Heel soms lijkt het autosomaal dominant over te erven.