Overslaan en naar de inhoud gaan

Moebius syndroom

Het Moebius syndroom is een aangeboren aandoening. Bij het Moebius syndroom werken de zenuwen van de hersenen niet goed. Daardoor zijn de spieren van het gezicht zwak, of verlamd.

Bij het Moebius syndroom beweegt het gezicht bijna niet. Daardoor kun je niet goed zien of iemand bijvoorbeeld lacht of verbaasd is, of fronst.

Ook kunnen er problemen met eten en slikken zijn. De ogen kunnen niet (goed) heen en weer bewegen. En daarnaast kan iemand afwijkingen aan de tong, de kaak en tanden hebben. Bijvoorbeeld de onderkaak of mond is klein, of er ontbreken tanden.  

Soms zijn er bijkomende problemen zoals moeite met horen. Ook klompvoeten en afwijkingen aan de handen komen voor.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Congenitale faciale diplegie
   Congenital facial diplegia
   Congenital oculofacial paralysis
   Moebius syndrome
   Möbius syndrome

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Het Moebius syndroom kan met de kenmerken die hierboven staan en lichamelijk onderzoek worden vastgesteld.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Het Moebius syndroom kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Speciale flessen kunnen het voeden makkelijker maken. Soms kan sondevoeding (tijdelijk) nodig zijn.

   Logopedie kan helpen bij slik- en spraakproblemen. Ook fysiotherapie kan belangrijk zijn. Voor bepaalde afwijkingen zoals van de ogen of de voeten zijn soms operaties mogelijk.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Naar schatting wordt 1 op de 50.000 tot 500.000 kinderen met Moebius geboren.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   De meeste mensen met het Moebius syndroom zijn de eerste en enige in de familie met de aandoening. Waarschijnlijk is meestal sprake van multifactoriële overerving. Er zijn enkele families beschreven waarbij sprake lijkt van autosomaal dominante overerving.