Overslaan en naar de inhoud gaan

Netherton syndroom

Het Netherton syndroom is een erfelijke aandoening van de huid, het haar en het afweersysteem. De kenmerken zijn vaak zichtbaar vlak na de geboorte, of in de eerste weken erna. De baby heeft moeite zich goed te ontwikkelen.

De bovenste laag van de huid is niet goed aangelegd. De huid is snel stuk en kan ook rood worden en schilfers krijgen; dit heet ichthyosis. De huid kan ook jeuken.

De baby’s missen de bescherming die een normale huid geeft. Hierdoor kunnen ze te veel vocht en eiwitten verliezen. Ze kunnen een achterstand in de groei krijgen. De baby kan ook uitdrogen. Ook heeft de baby meer kans om ontstekingen (infecties) te krijgen van de huid of ergens anders in het lichaam. Hier kan de baby aan overlijden.  

Na de eerste verjaardag, in het tweede levensjaar, gaat het meestal beter met de gezondheid. Maar er kunnen tijden zijn dat de huid rood wordt of dat er op de huid ringvormige verdikkingen zitten.

Het haar van iemand met het Netherton syndroom is broos en breekt snel af. Sommige haren hebben een verschillende dikte. Dit wordt in het Engels ‘bamboo hair’ (bamboe-haar) genoemd.   

Ook hebben mensen met dit syndroom vaak astma en eczeem en allergieën zoals hooikoorts.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN