Loeys-Dietz syndroom (LDS)
Iemand met Loeys-Dietz syndroom heeft bindweefsel dat minder sterk is. Dat heeft vooral gevolgen voor de bloedvaten, het hart, het skelet en de huid. Bindweefsel geeft steun aan veel organen in het lichaam.
De oorzaak van LDS is een afwijking in de genen.
Welke klachten iemand heeft, is van persoon tot persoon verschillend. Ook de ernst van de klachten kan verschillend zijn.
Bij mensen met Loeys-Dietz syndroom kan de grote lichaamsslagader (aorta) wijder worden. Als de aorta te wijd wordt, kan die scheuren. Ook andere slagaders kunnen wijder worden. Bij veel mensen met LDS zijn de slagaders gekronkeld, maar hier hebben ze meestal geen last van. Soms werken de kleppen in het hart minder goed of zit er een gaatje tussen de boezems van het hart.
Iemand met Loeys-Dietz syndroom is vaak langer dan andere mensen. Ook de armen, benen en vingers kunnen langer zijn. Veel mensen met dit syndroom hebben een kromme rug (scoliose of kyfose). Omdat ze soms ook langere ribben hebben, kan het borstbeen naar binnen staan (trechterborst) of juist naar buiten (kippenborst). De wervels in de hals kunnen minder sterk zijn.
De gewrichten zijn vaak extra beweeglijk. Maar kunnen soms juist minder beweeglijk zijn. Mensen met LDS kunnen op jongere leeftijd last krijgen van versleten gewrichten (artrose). Vaak heeft iemand platvoeten. En soms heeft iemand een klompvoet.
Bij kinderen met dit syndroom kunnen één of meer naden in de schedel te vroeg samengroeien. Dit heet craniosynostose. De ogen kunnen verder uit elkaar staan. Soms is iemand bijziend. Ook kan het netvlies in het oog loslaten. Sommige mensen hebben ook staar. Soms hebben kinderen een spleet in het verhemelte (schisis) of een spleet in de huig.
Mensen met Loeys-Dietz syndroom kunnen ook nog andere kenmerken hebben dan die hier boven staan. Ze krijgen vaker een klaplong. Ook een liesbreuk komt vaker voor. Ze kunnen klachten hebben van de maag en darmen. Soms hebben ze slaapapneu, dan houdt iemand even op met ademen tijdens het slapen. Sommige mensen hebben een dunne huid en strepen op de huid. Ze kunnen ook sneller blauwe plekken krijgen. Ook kan het langer duren dan normaal voordat wondjes op de huid genezen zijn.
Iemand met Loeys-Dietz syndroom heeft vaker last van bijvoorbeeld eczeem en astma dan mensen die geen LDS hebben.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Loeys-Dietz syndrome
LDS -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Artsen kunnen Loeys-Dietz syndroom vaststellen als iemand kenmerken heeft zoals die hierboven staan. En ze kunnen DNA-onderzoek doen.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Loeys-Dietz syndroom is niet te genezen.
Mensen met LDS komen bij verschillende artsen en specialisten, meestal in een expertisecentrum voor LDS. Die geven een behandeling om de klachten minder te maken. Informatie over de behandeling vind je op de website van het expertisenetwerk.
Artsen raden mensen met LDS aan om zich niet heel erg in te spannen. Ook raden ze aan om geen sport te doen waarbij je met je lichaam in contact komt met andere mensen (contactsporten). -
Hoe vaak komt het voor?
We weten (nog) niet hoeveel mensen het Loeys-Dietz syndroom hebben.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
De oorzaak van Loeys-Dietz syndroom is een afwijking in een gen.
Er zijn afwijkingen in meerdere genen. Het kan gaan om een afwijking in het TGFBR1-gen, TGFBR2-gen, SMAD2-gen, SMAD3-gen, TGFB2-gen of TGFB3-gen.Deze genen spelen een rol bij het maken van bindweefsel. Door de afwijking in één van de genen kunnen de klachten van LDS ontstaan.
Sommige mensen hebben Loeys-Dietz syndroom, maar geen afwijking in één van de genen die hierboven staan. Bij die mensen is de afwijking in het gen nog niet ontdekt. -
Is deze ziekte erfelijk?
Ja, Loeys-Dietz syndroom is erfelijk.
De oorzaak van LDS is een afwijking in een gen. Maar deze afwijking heeft iemand meestal niet van één van de ouders geërfd. De afwijking in het gen is bij die persoon zelf ontstaan. Dit heet een nieuwe afwijking.
Iemand kan de afwijking in het gen wel weer aan zijn of haar kinderen doorgeven. Dan is LDS autosomaal dominant erfelijk.Soms krijgt iemand de afwijking in het gen wel van één van de ouders.
-
Kinderwens
Heb je een kind met LDS, maar als geen van beide ouders de afwijking in gen? Dan is de kans klein dat jullie nog een kind krijgen met Loeys-Dietz syndroom.
Heb je kans op (nog) een kind met Loeys-Dietz syndroom en wil je een kind? Dan heb je misschien verschillende keuzes. Je kunt het bespreken met je arts. Als het nodig is, dan kan je arts je verwijzen naar een erfelijkheidsarts (klinisch geneticus).
Of embryoselectie (PGT) in jullie situatie mogelijk is, kun je met je arts bespreken.Heb je als vrouw LDS en wil je zwanger worden? Het advies van artsen is dat vrouwen zich voor, tijdens en na de zwangerschap laten begeleiden door een gynaecoloog. Meer over de adviezen kun je lezen in Loeys-Dietz syndrome; do’s and don’ts factsheets
-
Meer info voor patiënten
- Loeys-Dietz syndroomInformatie van de 'Contactgroep Marfan en aanverwante aandoeningen Nederland'. Ook voor lotgenotencontact
- Loeys-Diets syndroom (Bindweefsel.be)Informatie van de Vlaamse vereniging voor bindweefselaandoeningen. Ook voor lotgenotencontact
- Loeys-Dietz syndroom Informatieblad geschreven door erfelijkheidsartsen
- Expertisenetwerk Marfan en aanverwante aandoeningenVoor mensen met Loeys-Dietz syndroom
- Kinderneurologie.euInformatie geschreven door een kinderneuroloog
- Ikhebdat.nlInformatie voor kinderen
- 'Beste maatjes met zichzelf'Portretblog over Lise met Loeys-Dietz syndroom. Geschreven door erfelijkheidsarts Cora Aalfs
- 'Ramon is pas 18 en werd al 44 keer geopereerd'Hij heeft Loeys-Dietz syndroom
- 'Scoliose en syndroom van Loeys-Dietz'Het verhaal van Kim Bourgonje (10)
- 'Leven met Loeys-Dietz: tijdige diagnose verbetert kwaliteit van leven'Inka en haar dochter Yvonne hebben beide Loeys-Dietz syndroom
- Filmpje: Sophia (14) heeft Loeys-Dietz syndroomEngels gesproken en ondertiteld
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het Engels
- Genetics and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engels. Met een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken voorkomen
- What does Loeys-Dietz syndrome look like?Informatie in het Engels van de Canadese patiëntenorganisatie over de verschillende types van dit syndroom
- Loeys-Dietz syndrome (LDS)Informatie in het Engels van de GenTAC Alliance, onderdeel van de Marfan foundation (VS)
-
Meer info voor artsen
- Loeys-Dietz syndroom Informatieblad geschreven door erfelijkheidsartsen
- Expertisenetwerk Marfan en aanverwante aandoeningenLoeys-Dietz syndroom - voor zorgverleners
- Loeys-Dietz syndrome : VASCERN do's and don'ts factsheets (2021)Informatie van het European Reference Network Vascular Diseases
- Orphanet
- GeneReviews
- OMIMFenotypische serie
-
Expertisecentra
-
- Radboudumc-Maastricht UMC+ Expertisecentrum voor Marfan Syndroom en Aanverwante Aandoeningen
- Sectie Klinische Genetica
- Geert Grooteplein-Zuid 10
- 6525 GA NIJMEGEN
- +31 (0)24 361 3946
- erfelijkheid@radboudumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Expertisecentrum voor Erfelijke Hart- en Vaatziekten
- Erasmus MC - Erasmus Medisch Centrum
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 704 0704
- info@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Radboudumc-Maastricht UMC+ Expertisecentrum voor Marfan Syndroom en Aanverwante Aandoeningen
- Maastricht UMC+
- P. Debyelaan 25
- 6229 HX MAASTRICHT
- +31 (0)43 387 6543
- Orpha.net Expertlink
-
- UMCG Expertisecentrum voor Marfansyndroom en Gerelateerde Aandoeningen
- Polikliniek Klinische Genetica
- Hanzeplein 1
- 9713 GZ GRONINGEN
- +31 (0)50 361 7229
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC Expertisecentrum voor Marfan en Gerelateerde Syndromen
- Polikliniek Klinische Genetica
- Albinusdreef 2
- 2333 ZA LEIDEN
- +31 (0)71 526 8033
- secretariaat.kg@lumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Amsterdam UMC Expertisecentrum voor Marfan Syndroom en Aanverwante Aandoeningen
- Amsterdam UMC
- Meibergdreef 9
- 1105 AZ AMSTERDAM
- +31 (0)20 566 9111
- ecza@amsterdamumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- UMC Utrecht Expertisecentrum voor Erfelijke Hart- en Vaatziekten
- UMC Utrecht
- Heidelberglaan 100
- 3584 CX UTRECHT
- +31 (0)88 755 5555
- info@umcutrecht.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC Expertisecentrum voor Zeldzame Endocriene en Bot Stoornissen
- LUMC - Leids Universitair Medisch Centrum
- Albinusdreef 2
- 2333 ZA LEIDEN
- +31 (0)71 526 9111
- Orpha.net Expertlink
-
- UMC Utrecht Expertisecentrum voor Skeletmalformaties & Mobility Clinic
- Polikliniek Kinderorthopedie
- Heidelberglaan 100
- 3584 CX UTRECHT
- +31 (0)88 756 7470
- kinderORSK@umcutrecht.nl
- Orpha.net Expertlink
-
-
Updatedatum
10 april 2024