Overslaan en naar de inhoud gaan

Lactose-intolerantie

Bij lactose-intolerantie kan iemand niet (goed) lactose verteren. Lactose is een suiker die in melkproducten zit. Bij lactose-intolerantie speelt erfelijkheid soms een rol. Maar ook andere factoren kunnen tot de aandoening leiden. De kenmerken verschillen per persoon.

Lactose wordt afgebroken door een eiwit, het enzym lactase. De wanden van de darmen maken lactase.

Als er minder lactase gemaakt wordt door de darm (ongeveer vanaf het 3e levensjaar), dan breekt het minder lactose af. Dit hoef je niet te merken. Dan heet het lactose malabsorptie.
Maar als iemand hiervan wel klachten heeft, is het lactose-intolerantie. Iemand met lactose-intolerantie kan buikpijn hebben en misselijk zijn. Ook winden laten, dunne ontlasting en kramp komen voor.

Bij congenitale lactose-intolerantie wordt er vanaf geboorte (bijna) geen lactase aangemaakt. Dit is een zeldzame, erfelijke aandoening. Deze baby's verdragen geen (moeder)melk en kunnen ernstige diarree en uitdrogingsverschijnselen krijgen.

 

 

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Lactose-intolerantie
   Lactase deficiëntie
   Lactose malabsorptie
   Lactose intolerance
   Alactasia
   Hypolactasia
   Milk sugar intolerance

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Als iemand bovenstaande kenmerken heeft, kan een arts vermoeden dat het om lactose-intolerantie gaat. Met ademhalingsonderzoek of bloedonderzoek kan de aandoening vastgesteld worden. Ook kan worden gekeken hoe iemand reageert op het weglaten van lactose uit de voeding en het vervolgens weer toevoegen van lactose aan de voeding.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Lactose-intolerantie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de hoeveelheid lactose die iemand met de voeding binnenkrijgt.
   Een diëtist kan bepalen hoeveel lactose iemand kan verdragen. Hierdoor worden de klachten vaak minder. Er bestaat ook tabletten die het enzym lactase bevatten.
   Bij baby’s met aangeboren lactase-intolerantie wordt aangepaste flesvoeding gegeven.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Lactose-intolerantie op volwassen leeftijd komt veel voor. Wereldwijd heeft 65% van de volwassenen dit. Maar er zijn grote verschillen, afhankelijk van de regio waar iemand vandaan komt. In Noord Europa heeft 5% van de volwassenen lactose intolerantie, terwijl de aandoening bij 90% van de mensen uit het oosten van Azie voorkomt. Van aangeboren lactose-intolerantie is niet bekend hoe vaak dit precies voorkomt. In Finland komt het bij 1 op de 60.000 baby's voor.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Bij lactose intolerantie onder volwassenen kan erfelijkheid een rol spelen. Maar het kan ook andere oorzaken hebben, zoals een beschadiging van de darmwand. Die beschadiging kan ontstaan door bijvoorbeeld een infectie van de darm, coeliakie of de ziekte van Crohn. Aangeboren lactose-intolerantie erft autosomaal recessief over.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor de congenitale lactose-intolerantie nog geen  expertisecentra aangewezen.