Overslaan en naar de inhoud gaan

Is kanker erfelijk?

Bij ongeveer 95% van de mensen die kanker krijgt, komt dat niet door erfelijkheid. Soms weten we de oorzaak, zoals bepaalde straling, roken of onbeschermd zonnen. Maar vaak is het toeval. Bij ongeveer vijf procent van de mensen is de oorzaak een erfelijke aanleg

Wat is kanker?

Kanker is een naam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen. Bij kanker groeien en delen cellen niet op een normale manier. Ze kunnen zich door het lichaam verspreiden. Dit wordt een uitzaaiing genoemd. 
Bij kanker verandert het DNA in cellen. Bij kinderen weten we meestal niet waarom dit gebeurt. Bij volwassenen zijn er vaker andere factoren bekend die een rol spelen, zoals leefstijl en omgeving. 
 

Afwijking in je DNA

Als je een erfelijke aanleg voor kanker hebt, zit er een afwijking in je DNA. Hierdoor heb je een grotere kans om een bepaalde soort, of bepaalde soorten, kanker te krijgen. waardoor je kans op kanker groter is. Die afwijking heb je meestal van één van je ouders geërfd.
Kanker zelf is nooit erfelijk. Je kunt dus geen borstkanker van je moeder erven. Maar als je moeder een erfelijke aanleg heeft waardoor ze borstkanker heeft gekregen, kun je die erfelijke aanleg wel erven.
Of je deze aanleg hebt, kan alleen vastgesteld worden met DNA-onderzoek.

Erfelijke aanleg voor soorten kanker

Voorbeelden van soorten kanker waarvoor je een aantoonbaar erfelijke aanleg kunt hebben, vind je hier. Dit zijn voorbeelden die het vaakst voorkomen. De lijst is niet compleet.  

Familiaire aanleg voor kanker

Soms komt in een familie kanker vaak en op jonge leeftijd voor, terwijl er geen verandering in de genen gevonden is. Dat wil nog niet zeggen dat er geen erfelijke aanleg voor kanker in de familie zit. Soms wordt een afwijking in een gen gemist. Ook zijn waarschijnlijk nog niet alle afwijkingen in genen die een erfelijke aanleg voor kanker kunnen veroorzaken bekend. Soms krijgt iemand wel het advies om controles te laten doen.  

Kanker kan ook in een familie voorkomen door andere oorzaken, zoals leefstijl en omgevingsfactoren. Dan is er misschien geen erfelijke aanleg, maar komt kanker toch vaak in de familie voor. 

Praat met de huisarts

Denk je dat er in jouw familie een erfelijke aanleg voor kanker is? Bespreek dit dan met de huisarts. Als de huisarts denkt dat er sprake kan zijn van een aanleg voor kanker, zal hij of zij je verwijzen naar de klinisch geneticus.

Lees ook over de ervaringen van Anne-Roos (borstkanker in de familie), Raya (Lynch), Ans (FAP), Pieter (prostaatkanker) en Albert (Lynch). Of bekijk het beeldverhaal over Lina die haar broers vertelt over de erfelijke aanleg voor kanker. Gaan zij zich ook laten testen?

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.