Is kanker erfelijk?
Bij ongeveer 95% van de mensen die kanker krijgt, komt dat niet door erfelijkheid. Kanker ontstaat door verschillende oorzaken. Meestal zijn niet alle oorzaken bekend. Of weten we helemaal niet wat de oorzaak is. Dat geldt vooral voor kanker bij kinderen.
Bij volwassenen spelen vaker dingen zoals leefstijl en andere dingen in de omgeving een rol. Bijvoorbeeld roken, te veel zonlicht, of schadelijke stoffen.
Bij ongeveer vijf procent van de mensen is de belangrijkste oorzaak een erfelijke aanleg.
Wat is kanker?
Kanker is een naam voor meer dan 100 ziekten die ontstaan door veranderingen in het DNA. De meeste van die veranderingen zijn niet erfelijk. Ze zijn niet erfelijk omdat die veranderingen niet in de eicellen en niet in de zaadcellen zitten. Door die veranderingen in het DNA doen cellen in het lichaam andere dingen dan normaal. Ze stoppen bijvoorbeeld niet meer met groeien en delen, ook niet als er genoeg cellen zijn.
Sommige soorten kanker komen vooral voor bij kinderen en andere vormen vooral bij volwassenen.
Erfelijke aanleg voor soorten kanker
Voorbeelden van soorten kanker waarvoor je een aantoonbaar erfelijke aanleg kunt hebben, vind je op Erfelijke aanleg voor kanker.
Deze voorbeelden komen het vaakst voor; de lijst is niet compleet.
Praat met de huisarts
Denk je dat er in jouw familie een erfelijke aanleg voor kanker is? Bespreek dit dan met de huisarts. Als de huisarts denkt dat er sprake kan zijn van een aanleg voor kanker, zal hij of zij je verwijzen naar de klinisch geneticus.
Lees ook over de ervaringen van Anne-Roos (borstkanker in de familie), Raya (Lynch), Ans (FAP), Pieter (prostaatkanker) en Albert (Lynch). Of bekijk het beeldverhaal over Lina die haar broers vertelt over de erfelijke aanleg voor kanker. Gaan zij zich ook laten testen?
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.
Updatedatum: 14 augustus 2024