Overslaan en naar de inhoud gaan

Factor XI deficiëntie

Factor XI deficiëntie is een afwijking van het bloed. Het is een bloedstollingsziekte. De meeste mensen hebben milde of geen klachten.

De oorzaak is meestal een fout in een gen. Soms gaat het om een niet-erfelijke vorm. Dan is de oorzaak bijvoorbeeld een ernstige leverziekte of krijgt iemand het door een levertransplantatie waarbij de donor factor XI deficiëntie heeft (of had). Ongeveer een kwart van de mensen met Noonan syndroom heeft ook factor XI deficiëntie.

Bij factor XI deficiëntie werkt de stollingsfactor XI niet goed. Hierdoor stolt je bloed niet goed. En het bloeden houdt minder snel op. Dat betekent dat er niet zo snel een korstje op een wond komt. Het meest komt voor dat iemand langer blijft bloeden na een operatie. Dat gebeurt vooral bij operaties in de mond, neus en urinewegen. Rondom de plek van de operatie kan iemand dan door de stolling van het bloed een zwelling krijgen.

Mensen met factor XI deficiëntie kunnen eerder een bloedneus, blauwe plekken of bloedend tandvlees hebben. Vrouwen kunnen heftiger ongesteld zijn of langer bloeden na een bevalling.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN