Overslaan en naar de inhoud gaan

Ectropia vesicae

Ectropia vesicae is een aangeboren aandoening. Tijdens de zwangerschap zijn bij de baby de buikwand en de blaas niet goed dicht gegaan. Bij de geboorte heeft de baby dan een gat aan de onderkant van de buik en in de blaas. De blaas steekt dan voor een deel uit de buik.
Meestal is er ook iets aan de hand met de urineleiders (epispadie), met de geslachtsorganen en met de schaambeenderen van de baby. Soms zit de navel lager op de buik dan bij andere kinderen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Exstrophy of the bladder
   Exstropia vesicae
   Blaasexstrophie
   Blaasextrofie
   Open blaas
   Bladder exstrophy

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Bij de geboorte kunnen artsen zien of een baby ectropia vesicae heeft. Ook is de aandoening soms vóór de geboorte op een echo te zien.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Ectropia vesicae is te behandelen met operaties. De eerste is meestal kort na de geboorte. Hierbij maakt de chirurg de buikwand en blaas dicht. Ook worden de schaambeenderen bij elkaar gezet. Bij de volgende operaties worden de urineleiders en geslachtsorganen gecorrigeerd.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ectropia vesicae komt bij ongeveer 33  op 1 miljoen baby’s voor. Bij jongens komt het vaker voor dan bij meisjes.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Het is nog niet helemaal bekend wat de oorzaak van ectropia vesicae is.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Ectropia vesicae is een aangeboren aandoening. De oorzaak is nog niet bekend.

  • Kinderwens

   Als ouders een kind krijgen met ectropia vesicae, dan is er een kleine kans dat een volgend kind dit ook heeft. Als je opnieuw zwanger wil worden, kun je dit het beste bespreken met je arts.

   Vrouwen die voor blaasextrofie behandeld zijn en die zwanger willen worden, wordt aangeraden dit met haar arts te bespreken. De arts kan ingaan op de risico’s die er tijdens een zwangerschap kunnen zijn.