Overslaan en naar de inhoud gaan

Botziekte van Paget

Bij de botziekte van Paget breekt het bot te snel af. De oorzaak is nog niet helemaal bekend. Erfelijkheid speelt er een rol bij. Maar soms kunnen andere factoren, zoals een virusinfectie, mogelijk ook een oorzaak zijn.

De botziekte van Paget begint bijna altijd na het 40ste levensjaar. Heel soms begint het op tienerleeftijd of jong volwassen leeftijd. De kenmerken verschillen per persoon. Mensen met de botziekte van Paget merken dat niet altijd.

Ons bot vernieuwt zich aldoor. Het lichaam breekt oud bot geleidelijk af en bouwt nieuw bot op. Maar bij de botziekte van Paget breekt het lichaam bot te snel af. Daardoor wordt er ook sneller nieuw weefsel gemaakt. Dit gebeurt niet helemaal goed. Het bot van vooral het bekken, de wervelkolom, de benen en de schedel worden dan zwakker.

Soms heeft iemand botpijn en vervormde botten. Ook kunnen er ontstekingen in de gewrichten van de heupen en de knieën ontstaan. Iemand breekt vaak eerder iets.
Soms is er sprake van hoofdpijn, duizeligheid, doofheid, vervormingen van de wervelkolom en last met lopen.

Er zijn meer aandoeningen met de naam ‘ziekte van Paget’. In deze beschrijving hebben we het alleen over de botziekte van Paget.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Botziekte van Paget
   Osteïtis deformans
   Ziekte van Paget
   Paget’s disease
   Paget disease of bone
   PDB

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De diagnose wordt gesteld met onderzoek van het lichaam en de botten. Ook kunnen röntgenfoto’s helpen bij het vaststellen van de botziekte van Paget.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling is gericht op het verminderen van de kenmerken. Met medicijnen kan de botafbraak verminderd worden. Tegen pijn kunnen pijnstillers helpen. Als een bot gebroken is, kan het gezet worden. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 3 op de 100 (3%) van alle mensen boven de 55 jaar in Nederland heeft de botziekte van Paget.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Soms erft de botziekte van Paget autosomaal dominant over.
   In andere gevallen is de oorzaak waarschijnlijk erfelijke aanleg in combinatie met omgevingsfactoren.