Overslaan en naar de inhoud gaan

Achromatopsie

Iemand met achromatopsie kan meestal helemaal geen kleuren zien. Er kunnen ook andere problemen met de ogen en het zien zijn. Iemand ziet ook vaak minder scherp. Verder zijn de ogen in de meeste gevallen erg gevoelig voor licht. De meeste mensen hebben wiebelogen (nystagmus). De oorzaak is een afwijking in een gen.

Aan de achterkant van ons oog zit het netvlies. Daarin zitten kegeltjes en staafjes. Kegeltjes gebruiken we om overdag te zien en voor het zien van kleuren.
Er zijn 3 soorten kegeltjes: voor rood, voor blauw en voor groen. De kegeltjes werken samen. Door deze kleuren te combineren, zien we alle kleuren van de regenboog.
Met de staafjes kunnen we zien in het donker en in de schemering. De staafjes zijn wel gevoelig voor licht, maar ze kunnen geen kleuren opvangen. Daarom kunnen we wel zien in het donker, maar zien we geen kleuren.

Bij achromatopsie werken de kegeltjes niet. Mensen met achromatopsie kunnen alleen met de staafjes zien. Ze zien de wereld in zwart, wit en grijs.

Omdat de kegeltjes niet werken, kan iemand met achromatopsie ook de andere problemen met de ogen krijgen. Deze vorm van achromatopsie wordt ook wel complete achromatopsie genoemd.

Er bestaat ook een milde vorm van achromatopsie. Dan zien mensen wel wat kleuren. Die vorm heet incomplete achromatopsie. Deze vorm komt bijna niet voor. Verder hebben mensen met incomplete achromatopsie dezelfde kenmerken als mensen met complete achromatopsie. Maar die zijn meestal minder ernstig.

Achromatopsie is niet hetzelfde als onvolledige kleurenblindheid. Onvolledige kleurenblindheid komt veel vaker voor.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN