Overslaan en naar de inhoud gaan

Onvolledige kleurenblindheid

Onvolledige kleurenblindheid is een groep aandoeningen, waarbij iemand het verschil tussen sommige kleuren niet, of niet goed, ziet. De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal. De mate waarin iemand nog kleuren ziet verschilt per persoon.

In het netvlies van ons oog zitten cellen waarmee we kunnen zien: staafjes en kegeltjes. Staafjes zijn belangrijk voor het zien in het donker/de schemering. Kegeltjes zijn belangrijk voor het zien bij daglicht en het zien van kleuren.

We zien kleuren met hulp van drie kegeltjes. Met de rode kegeltjes zien mensen alle roodtinten. Door de groene kegeltjes zien we groentinten. En met de blauwe kegeltjes blauwtinten. Doordat de kegeltjes samenwerken kunnen we alle kleuren zien.

Bij onvolledige kleurenblindheid missen er bepaalde kegeltjes of werken ze niet goed. Bij rood-groen kleurenblindheid is er iets mis met de rode en/of groene kegeltjes. Als de rode kegeltjes niet werken, heet dat protanopie. Als de groene kegeltjes niet werken is dat deuteranopie.

Bij geel-blauw kleurenblindheid werken de blauwe kegeltjes niet goed. Geel-blauw kleurenblindheid heet ook wel tritanopie.

Bij onvolledige kleurenblindheid komen meestal geen andere oogproblemen voor. Dit kan wel bij volledige kleurenblindheid. Dit noemen we ook wel achromatopsie.

Soms is kleurenblindheid gevolg van een andere oogaandoening, of het komt door bepaalde schadelijke stoffen.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Rood-groen kleurenblindheid
   Geel-blauw kleurenblindheid
   Daltonisme
   Deuteranopie
   Protanopie
   Tritanopie
   Dichromasie
   Partial colo(u)r blindness
   Deuteranopia
   Protanopia
   Tritanopia
   Dichromacy
   Onvolledige kleurenblindheid
   Color vision deficiency

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Onvolledige kleurenblindheid wordt vermoed op grond van de bovenstaande kenmerken. Met een test kan een arts bevestigen dat iemand bepaalde kleuren niet kan zien. Voorbeeld van een test is een groene tekening met een rood cijfer in het midden. Iemand met rood-groen kleurenblindheid, ziet dat cijfer niet.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Onvolledige kleurenblindheid is niet te genezen. Soms kunnen bepaalde kleurenlenzen helpen bij het onderscheiden van kleuren.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Rood-groen kleurenblindheid is de meest voorkomende vorm van kleurenblindheid. In Noord-Europa hebben ongeveer 16 op de 200 mannen (8%) en 1 op de 200 vrouwen (0,5%) rood-groen kleurenblindheid. Veel van deze mensen hebben een milde vorm van rood-groen kleurenblindheid. Geel-blauw kleurenblindheid komt wereldwijd bij ongeveer 1 op de 13.000-15.000  mensen voor. Deze vorm van kleurenblindheid komt bij vrouwen en mannen even vaak voor.