Overslaan en naar de inhoud gaan

Aarskog syndroom

Het Aarskog syndroom is een erfelijke aandoening van het gezicht en de handen, voeten en geslachtsdelen. Met name jongens kunnen het Aarskog syndroom hebben. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). De kenmerken verschillen per persoon.

Bij het Aarskog syndroom kan de haargrens laag zijn en de vorm van een M hebben. De ogen kunnen wijder uit elkaar staan. Jongens zijn vaak klein van gestalte, vooral op de kinderleeftijd.

Ook zijn de vingers en tenen vaak korter dan anders. De vingers kunnen krom zijn en overbewegelijk. Soms zitten de vingers met een vlies aan elkaar. Dit noemen we ook wel syndactylie.Daarnaast kunnen bij jongens met het Aarskog syndroom de zaadballen niet ingedaald zijn. Vaak ligt de balzak als een cirkel om de penis (sjaalscrotum).

Meestal is er geen verstandelijke beperking. Een deel van de jongens heeft milde leer- en gedragsproblemen. Er zijn enkele gevallen bekend met toch een ernstige verstandelijke beperking.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN