Overslaan en naar de inhoud gaan

Nachtblindheid

Iemand met nachtblindheid ziet weinig als het donker of schemerig is. Nachtblindheid kun je vanaf de geboorte hebben. Je kunt het ook later in je leven krijgen. De oorzaak van nachtblindheid kan een fout in een gen zijn. Maar het kan ook door andere dingen komen. 

Omdat je bij nachtblindheid in het donker slecht ziet, kan het lastig zijn om door een donkere ruimte te lopen. Of om in het donker naar buiten te gaan. Bij sommige mensen met nachtblindheid duurt het langer voordat hun ogen zich aan het donker hebben aangepast als ze uit een ruimte met licht komen. Sommige mensen met nachtblindheid kijken scheel. Of iemands ogen maken steeds wiebelende bewegingen (nystagmus).

De oorzaak van nachtblindheid is schade aan de staafjes. De staafjes zijn een deel van het netvlies van het oog. Met deze staafjes zien we zwart en wit. Als er weinig licht is, kijken we vooral met de staafjes. Bij schade aan deze staafjes kun je niet meer goed zien in het donker. 

Iemand kan ook nachtblindheid krijgen door een erfelijke ziekte van het netvlies, zoals retinitis pigmentosa. Ook kan iemand met een troebele ooglens (staar) of glaucoom last krijgen van nachtblindheid. Maar ook als je bijziend bent en hiervoor geen behandeling krijgt, kun je nachtblind worden. Verder kan nachtblindheid ontstaan omdat iemand te weinig vitamine A heeft, maar dit komt bijna nooit voor.  

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN