Dragerschapstest voor recessieve aandoening
Komt er in je familie een (autosomaal recessief) erfelijke ziekte voor? En wil je een kind? Dan kan de (huis)arts je soms verwijzen naar een polikliniek klinische genetica.
Ziekte in je familie
De klinisch geneticus zal met jou nagaan wie in jouw familie ziek is. Soms is al bekend wie er drager is. De klinisch geneticus zal uitleggen hoe de ziekte overerft en of er kans is dat jij de ziekte doorgeeft. En of er een dragerschapstest mogelijk is.
Als duidelijk is dat de ziekte voorkomt in de familie van je vader of moeder, kan de arts ook voorstellen eerst een van je ouders te onderzoeken. Daarna weet je of jij (of je broer of zus) ook drager kan zijn.
Kinderwens
Wil je een dragerschapstest vanwege je kinderwens? Dan is het belangrijk dat je naar de klinisch geneticus gaat voordat je zwanger wordt. Ben jij inderdaad drager? Je kunt een (autosomaal recessieve) ziekte alleen doorgeven als je partner ook drager is. Je partner moet dan ook worden getest.
Sommige ziekten zijn X-gebonden erfelijk. Komt zo'n ziekte in je familie voor? Dan kun je misschien een DNA-test voor dragerschap doen.
Ziekte doorgeven
Mochten jullie allebei drager zijn van een autosomaal recessief erfelijke ziekte, dan zijn er verschillende mogelijkheden als je kinderen wilt.
Aanleg voor een ziekte
Soms bedoelen mensen iets anders met ‘drager zijn’. Namelijk als ze de aanleg hebben voor een bepaalde erfelijke ziekte, en een grote kans hebben om zelf de ziekte te krijgen. Dan gaat het om autosomaal dominante of X-gebonden dominante aandoeningen. Lees hier verder.
Vergoeding
Een eventuele test wordt vergoed omdat er een medische aanleiding voor is. Wel kunnen er kosten zijn in de vorm van het eigen risico.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.