Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorspellend DNA-onderzoek

Komt er in jouw familie een erfelijke ziekte voor? Met voorspellend DNA-onderzoek kan de arts vaststellen of jij de aanleg ook hebt.

Ziektes op latere leeftijd

Sommige ziektes geven pas op latere leeftijd klachten. De aanleg voor deze ziektes erft dominant over. Als je vader of moeder deze aanleg (een mutatie) heeft, is er 50% kans dat jij deze ook hebt. Je komt dan in aanmerking voor voorspellend DNA-onderzoek. Hierbij wordt alleen gekeken of de afwijking in het gen (mutatie) ook bij jou aanwezig is. Als dat zo is, krijg je de ziekte zeker of heb je daar een heel grote kans op. Het gaat bijvoorbeeld de erfelijke aanleg voor verschillende vormen van kanker, de ziekte van Huntington, of erfelijke hart- en nieraandoeningen.

Gevolgen van voorspellend DNA-onderzoek

Als je voorspellend onderzoek hebt laten doen, kun je te horen krijgen of je een grote kans hebt op de ziekte. Of de ziekte zeker krijgt. Dat kan verschillende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld:

  • Je krijgt controles of een behandeling 
  • Je toekomst ziet er opeens anders uit; je gaat misschien anders leven, andere dingen worden belangrijk
  • De relatie met gezins- en/of familieleden verandert
  • De gevolgen voor verzekeringen vallen soms mee

    Met deze keuzehulp kun je je gedachten en gevoelens over een eventueel DNA-onderzoek op een rij krijgen.
    Zit het Lynch syndroom in je familie en overweeg je je te laten testen? Dan kun je gebruik maken van de Lynch Keuzehulp.

Wel of geen DNA-onderzoek

Kun jij een ziekte van je vader of moeder geërfd hebben? En zei de arts dat je daarom DNA-onderzoek kunt laten doen? Je bepaalt zelf of je dit wilt en wanneer. 
Met deze keuzehulp kun je je gedachten en gevoelens hierover op een rij krijgen. Je antwoorden komen op een formulier te staan. Dit formulier kun je meenemen naar de klinisch geneticus.

Uitslag DNA-onderzoek

Een uitslag krijgen van een DNA-onderzoek kan heftig zijn. Je kunt ondersteuning krijgen bij de polikliniek klinisch genetica. Je kunt ook gesprekken  krijgen met een psychosociaal werker van de polikliniek. Zij hebben veel ervaring met mensen die dit hebben meegemaakt.

Lees over ervaringen van anderen met voorspellend dna-onderzoek in dit Magazine Wel of geen DNA-onderzoek.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.