Overslaan en naar de inhoud gaan

DNA-onderzoek via internet

Als er een medische reden is, kun je in het ziekenhuis DNA-onderzoek aangeboden krijgen. Er zijn ook bedrijven buiten de zorg die DNA-onderzoek aanbieden. Die testen kun je thuis doen. Ze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Soorten DNA-thuistesten

Er zijn veel verschillende soorten DNA-thuistesten. Bijvoorbeeld testen die iets zeggen over:

Speeksel of wangslijm afnemen

Veel DNA-thuistesten kun je online kopen. Het bedrijf stuurt een pakket op waarmee je bij jezelf wat speeksel of wangslijm kunt afnemen. Dat stuur je met de post terug. In een laboratorium wordt er DNA uit gehaald, en onderzocht.

Uitslag DNA-thuistest

De uitslag krijg je per mail of kun je op een beveiligde pagina op internet bekijken. Soms is een persoonlijk gesprek mogelijk. 

Wat gebeurt er met je DNA

Vaak blijft er na de test wat DNA over. Dat kan worden opgeslagen en gebruikt voor verder (wetenschappelijk) onderzoek. Een bedrijf moet jou daar toestemming voor vragen. Soms staat dit in de kleine lettertjes. Bedenk wat je ervan vindt als jouw DNA hiervoor wordt gebruikt. Ga ook na wat het bedrijf doet, als onderzoek in de toekomst nieuwe informatie voor jouzelf zou opleveren. Dat staat soms in de voorwaarden en anders kun je het bedrijf mailen.