Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Wilson

De ziekte van Wilson is een erfelijke stofwisselingsziekte . De oorzaak is een verandering in het erfelijk materiaal

Bij de ziekte van Wilson hoopt koper zich op in de lever, de hersenen, de ogen en in andere organen.
Ons lichaam heeft koper nodig voor een normale groei en ontwikkeling. Via de voeding krijgen we koper binnen. Het koper dat het lichaam niet nodig heeft, hoort het lichaam via de gal te verlaten. Maar bij de ziekte van Wilson is het lichaam niet in staat om het teveel aan koper kwijt te raken.

Door de ophoping van koper in de lever kan onder andere ontsteking van de lever en leverfalen ontstaan. Ook bloedarmoede en geelzucht kunnen optreden. 

Ophoping van koper in de hersenen kan onder meer leiden tot tremoren (beven), bewegings- en evenwichtsstoornissen, moeite met de fijne motoriek (bijvoorbeeld schrijven), psychische problemen en gedragsveranderingen. Ook hart- en nierproblemen komen voor.

Door de ophoping van koper in de ogen kan een goudbruine ring om de iris in het oog ontstaan, de zogenaamde ring van Kayser-Fleischer.

De leeftijd waarop de kenmerken van de ziekte van Wilson beginnen, kan sterk verschillen;  vanaf 3-jarige leeftijd tot mensen boven de 50 jaar. Dat geldt ook binnen één familie.

ALLES OPENEN