Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Wilson

Bij de ziekte van Wilson stapelt koper zich op in de lever, de hersenen, de ogen en in andere organen. De oorzaak van deze stofwisselingsziekte is een verandering in het erfelijke materiaal (DNA).

De ziekte van Wilson kan beginnen tussen de kinderleeftijd en de volwassen leeftijd. Maar de klachten beginnen meestal in de tienerjaren. Het verschilt per persoon welke klachten iemand krijgt.

Ons lichaam heeft de stof koper nodig voor een normale groei en ontwikkeling. Door de voeding krijgen we koper binnen. Het koper dat het lichaam niet nodig heeft, voert het lichaam via de lever af door de gal. Maar bij de ziekte van Wilson kan het lichaam het teveel aan koper niet kwijtraken. Door de opstapeling van koper in de lever kan iemand onder andere een ontsteking van de lever en leverfalen krijgen. Ook kan iemand daardoor bloedarmoede en geelzucht krijgen.

Als het koper zich in de hersenen opstapelt, kan iemand last krijgen van trillen en beven. Ook kunnen er problemen met het evenwicht ontstaan. Verder kan iemand moeite krijgen met de fijne motoriek (bijvoorbeeld schrijven). Sommige mensen krijgen problemen met spreken. En soms heeft iemand een depressie, angsten of verandert het gedrag. Als het koper zich in de ogen opstapelt, kan dat te zien zijn door een goudbruine ring om de iris. Dit noemen ze de ring van Kayser-Fleischer.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN