Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Rendu-Osler-Weber

De ziekte van Rendu-Osler-Weber (ROW) is een erfelijke aandoening van de bloedvaten.

Bij Rendu-Osler-Weber is er iets mis met de verbindingen tussen de bloedvaten. Die verbindingen tussen de slagaders en de aders zijn breder dan bij mensen die geen ROW hebben. Dat komt omdat iemand op die plekken de dunne bloedvaatjes (haarvaten) mist. Maar meestal zijn die verbindingen klein. Ze heten teleangiëctasieën en zijn vooral te vinden op het gezicht en de vingers. Maar ook wel op de slijmvliezen van de neus, de mond en van maag en darmen. Die teleangiëctasieën kunnen gaan bloeden. Mensen met ROW hebben vaak al vanaf de kinderleeftijd bloedneuzen.

Soms heeft iemand grotere afwijkingen van de bloedvaten. Die afwijkingen kunnen in elk orgaan zitten, maar vooral in de hersenen, de lever en de longen. Deze grotere afwijkingen heten arterioveneuze malformaties of AVM. Bij arterioveneuze malformaties krijg je minder snel bloedingen dan bij teleangiëctasieën.
 
Er zijn meerdere types van de ziekte van Rendu-Osler-Weber. De belangrijkste types zijn ROW type 1 en ROW type 2. Bij type 2 hebben mensen meestal minder klachten  dan bij type 1. Bij type 1 zijn er vaker problemen met de longen en hersenen, dan bij type 2.

Mensen met ROW krijgen het advies om bij een corona-test (COVID-19) alleen een keel-uitstrijkje te laten afnemen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN