Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Cowden

Iemand met de ziekte van Cowden heeft meer kans op goedaardige en kwaadaardige tumoren van darmen en schildklier. De oorzaak is een afwijking in het erfelijk materiaal. Vaak heeft iemand ook een groter hoofd, en vetbulten onder de huid. De kenmerken verschillen per persoon.

Vrouwen met de erfelijke aanleg voor de ziekte van Cowden hebben meer kans op goedaardige knobbels in de borst (fibroadenomen), maar ook op borstkanker en op goedaardige tumoren in de baarmoeder (vleesbomen).

Soms hebben mensen met de ziekte van Cowden daarnaast een andere aandoening. Dat is de ziekte van Lhermitte-Duclos. Bij deze ziekte heb je epilepsie. En ook moeite met sturen van je bewegingen. Dit komt door een goedaardige zwelling in de kleine hersenen.

De ziekte van Cowden is een van de hamartomateuze polyposis syndromen. Samen met juveniele polyposis en het Peutz-Jeghers Syndroom.
Het is een PTEN Hamartoom Tumor Syndroom (PHTS).

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN