Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. Meestal is de ziekte van Alzheimer niet erfelijk. Hoe de ziekte verloopt, verschilt van persoon tot persoon.

Bij de ziekte van Alzheimer krijgen mensen problemen met het onthouden van nieuwe informatie en met het geheugen. Verder kan iemand moeite krijgen met het plannen van dingen en met het nemen van besluiten. Mensen met Alzheimer vinden het ook moeilijker om zich te oriƫnteren en ze raken sneller de weg kwijt. Ze krijgen problemen met het gebruiken en begrijpen van taal. En met het in de juiste volgorde doen van dingen. Het gedrag kan veranderen en iemand kan een ander karakter krijgen.

De ziekte van Alzheimer begint meestal na het 65ste levensjaar. Bij ongeveer 1 op 5 (20%) van de mensen bij wie de ziekte van Alzheimer op jonge leeftijd begint, is de oorzaak wel erfelijk. Dan is een afwijking in de genen de oorzaak.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Alzheimer
   Alzheimer disease

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan met een test vaststellen of iemand Alzheimer heeft. Meestal wordt er ook lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek gedaan. En praat de arts met iemand uit de omgeving van de persoon.

   Als iemand op jonge leeftijd Alzheimer heeft gekregen, dan gaat het soms om de erfelijke vorm. Met DNA-onderzoek wordt gekeken of het om een erfelijke vorm van de ziekte van Alzheimer gaat.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De ziekte van Alzheimer kan niet genezen. De behandeling richt zich op het verminderen van de kenmerken, bijvoorbeeld met medicijnen. Bewegen, logopedie, en het zoveel mogelijk (sociaal) actief blijven kunnen een positief effect hebben op dementie en op de kwaliteit van leven van iemand met dementie.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Er zijn ongeveer 200.000 mensen in Nederland met de ziekte van Alzheimer.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Bij Alzheimer stapelt een eiwit zich op in de hersenen. Daardoor beschadigen de hersencellen en gaat het geheugen steeds minder goed werken. Vaak is niet bekend waarom dit gebeurt.

   Bij enkele families waarbij mensen op jonge leeftijd Alzheimer krijgen, speelt een verandering in een gen een rol. Veranderingen in verschillende genen kunnen een rol spelen. En waarschijnlijk zijn nog niet alle genen gevonden.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   De ziekte van Alzheimer is meestal niet erfelijk.

   Bij ongeveer 1 op de 5 mensen (20%) bij wie de ziekte van Alzheimer op jonge leeftijd begint, is de oorzaak wel erfelijk. Je kunt dan Alzheimer erven als een van je ouders de afwijking in de genen heeft. Dit heet autosomaal dominante overerving.

  • Kinderwens

   Heb jij ook een kinderwens en een erfelijke vorm van Alzheimer in de familie?
   Dan heb je verschillende keuzes. Praat er over met je dokter. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden. Informeer bij je arts of embryoselectie (PGT) voor deze ziekte mogelijk is.

  • Expertisecentra

   Voor ziekte van Alzheimer heeft het ministerie van VWS geen nationaal expertisecentrum aangewezen.