Wolff-Parkinson-White syndroom
Het Wolff-Parkinson-White syndroom (WPW) is een aangeboren hartafwijking. Iemand met het Wolff-Parkinson-White syndroom heeft een te snelle hartslag.
Het hart wordt aangestuurd door elektrische prikkels. Die elektrische prikkels lopen via een soort ‘kabel’. Deze ‘bekabeling’ van het hart zorgt dat de hartslag niet te snel gaat. Maar bij het Wolff-Parkinson-White syndroom heeft iemand een ‘kabel’ teveel. Daardoor kan het hart te snel gaan kloppen.
Mensen met WPW kunnen hartkloppingen hebben, of pijn op de borst. Ook kunnen ze kortademig zijn en eerder flauwvallen. Heel soms kan een gevolg van Wolff-Parkinson-White syndroom zijn dat het hart stopt met kloppen.
De kenmerken van dit syndroom kunnen op elke leeftijd beginnen. De mate waarin dit gebeurt, verschilt per persoon. Soms hebben mensen met het Wolff-Parkinson-White syndroom helemaal geen klachten van de aandoening. WPW komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Het Wolff-Parkinson-White syndroom kan een onderdeel zijn van bepaalde erfelijke aandoeningen zoals de ziekte van Pompe en tubereuze sclerose complex.
-
Andere namen voor deze ziekte
Wolff-Parkinson-White syndroom
Wolff-Parkinson-White syndrome
WPW syndroom
Ventricular familial preexcitation syndrome -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Bij een te snelle hartslag kan het vermoeden ontstaan dat het om het Wolff-Parkinson-White syndroom gaat. Dit kan worden vastgesteld door hartonderzoek, bijvoorbeeld met een hartfilmpje.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
De behandeling van het Wolff-Parkinson-White syndroom bestaat uit het verminderen van de snelle hartslag. Dit kan met behulp van medicijnen. Soms wordt een operatie gedaan waarbij de extra kabel kapot wordt gemaakt.
-
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 1 op de 450 mensen heeft het Wolff-Parkinson-White syndroom.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Het Wolff-Parkinson-White syndroom is bijna nooit erfelijk. Als het om de erfelijke vorm gaat, erft het syndroom autosomaal dominant over.
-
Meer info voor patiënten
- Patiëntenvereniging Aangeboren HartafwijkingenInformatie en lotgenotencontact
- WPW syndroomInformatie van de Hartstichting
- Hartenwijzer In dit project wordt een buddy gekoppeld aan een ouder of stel ouders van een kind met een hartaandoening. Een Hartenwijzer is geen hulpverlener en neemt geen zorgtaken over.
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het Engels
- Genetic and Rare Diseases Information CenterInformatie in het Engels met een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken van de ziekte voorkomen
- Engels filmpje over Wolff-Parkinson-White syndroom
-
Meer info voor artsen
-
Expertisecentra
De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Wolff-Parkinson-White syndroom is niet zeldzaam.