Overslaan en naar de inhoud gaan

Wolf-Hirschhorn syndroom (WHS)

Het Wolf-Hirschhorn syndroom (WHS) is een aangeboren chromosoomafwijking. De oorzaak is dat er een stukje van chromosoom 4 ontbreekt. De kenmerken verschillen per persoon.

Vaak is het hoofd van een kind met WHS wat kleiner. De ogen staan verder uit elkaar. Het kind weegt bij de geboorte minder. De spieren zijn slap, daardoor kunnen er problemen met voeding zijn, en er ontstaat een achterstand bij het bewegen. Vaak groeit het kind langzaam en heeft het een verstandelijke beperking.  

Kinderen met het Wolf-Hirschhorn syndroom zijn gevoelig voor een ontsteking, zoals luchtweginfecties. Verder kan het kind een schisis, een hartafwijking en nierproblemen hebben. Meestal heeft een kind met WHS ook epilepsie.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Wolf-Hirschhorn syndroom (WHS)
   WHS
   4p-deletie
   4p-syndroom
   Wolf-Hirschhorn syndrome

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Wolf-Hirschhorn syndroom kan worden vermoed met de kenmerken die hierboven staan. De diagnose kan worden vastgesteld met genetisch onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Wolf-Hirschhorn syndroom kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de klachten. Bij de spierslapte kan een fysiotherapeut hulp bieden. Een diëtist kan begeleiden bij de voedingsproblemen. Voor de schisis en hartaandoening is meestal een operatie mogelijk. Voor de epilepsie zijn er medicijnen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Op de 50.000 kinderen wordt één met WHS geboren. Het syndroom komt twee keer zo vaak voor bij meisjes als bij jongens.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Een kind met het Wolf-Hirschhorn syndroom is meestal de eerste in een familie.

   Soms komt het door een bepaalde translocatie bij een van de ouders. Als een van de ouders deze translocatie heeft, is er bij een volgend kind meer kans op ook WHS.