Overslaan en naar de inhoud gaan

Wiskott-Aldrich syndroom

Het Wiskott-Aldrich syndroom (WAS) is een erfelijke ziekte. Waarbij er iets mis is met de afweer. De oorzaak is een verandering van het DNA (erfelijk materiaal).

Op babyleeftijd krijgt het kind steeds infecties. Ook heeft het sneller een bloeding. De meeste kinderen met WAS krijgen ook eczeem. Verder is er meer kans op een auto-immuun ziekte en op kanker van de lymfeklieren.

Waarom hebben kinderen met Wiskott-Aldrich syndroom vaker infecties en sneller bloedingen? Dan komt omdat er te weinig witte bloedcellen en bloedplaatjes in hun bloed zitten.

Witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen infecties. Bloedplaatjes zorgen er onder andere voor dat op wondjes korstjes komen, zodat het bloeden stopt.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   WAS
   Wiskott-Aldrich syndrome
   Eczema-thrombocytopenia-immunodeficiency syndrome
   Immunodeficiency 2
   Wiskott syndrome

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan het Wiskott-Aldrich syndroom vaststellen met lichamelijk onderzoek en onderzoek van het bloed. Met genetisch onderzoek kan de diagnose bevestigd worden. 

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Het is mogelijk om van WAS te genezen met een beenmergtransplantatie. Voor de infecties kan een arts medicijnen geven. Ook voor het eczeem zijn er medicijnen. Soms wordt met een operatie de milt weggehaald. Dan kan de hoeveelheid bloedplaatjes weer stijgen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   WAS komt voor bij ongeveer 1 tot 10 op een miljoen jongens. Het komt veel minder voor bij meisjes. Vrouwen kunnen drager van de ziekte zijn.

  • Kinderwens

   Is bekend welke afwijking in het DNA het Wiskott-Aldrich syndroom heeft veroorzaakt? Dan kun je nadenken of je prenatale diagnostiek willen laten doen. En met een arts bespreken of PGD mogelijk is bij dit syndroom.

   Heb jij ook een kinderwens en Wiskott-Aldrich syndroom in de familie? De vragen in deze keuzehulp helpen je je gevoelens en gedachten op een rijtje te krijgen. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.