Overslaan en naar de inhoud gaan

Very-long-chain acyl-CoA dehydrogenase deficiëntie (VLCADD)

Iemand met VLCAD-deficiëntie (VLCADD) kan sommige vetten uit het eten niet goed veranderen in energie. VLCADD is een stofwisselingsziekte. De oorzaak is een afwijking in een gen. Welke klachten iemand heeft en hoeveel klachten, kan van persoon tot persoon verschillend zijn. Als mensen een speciaal dieet volgen, kunnen veel klachten wegblijven.

De klachten van VLCADD beginnen vaak op jonge leeftijd. Als de vetten niet goed veranderd worden in energie, dan heeft het kind te weinig energie. Dit kan er voor zorgen dat er in het bloed vaak te weinig suiker (glucose) zit. Dan kan een kind minder kracht in de spieren hebben. En ze kunnen problemen krijgen met hun hartspier. Dit kan ervoor zorgen dat ze last krijgen van hartfalen. Ook kan een kind problemen krijgen met de lever.

Er is ook een vorm van VLCADD waarbij iemand pas op volwassen leeftijd klachten krijgt. Dan heeft iemand vaak spierpijn of heeft iemand last van afbraak van spieren.

Mensen met VLCADD kunnen klachten krijgen als ze een tijdje niet eten of als ze ziek zijn.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN