Overslaan en naar de inhoud gaan

Tyrosine hydroxylase deficiëntie

Tyrosine hydroxylase deficiëntie (TH deficiëntie) is een erfelijke stofwisselingsziekte. Bij TH deficiëntie werken de zenuwen niet goed. Daardoor gaat het maken van bewegingen minder goed. De oorzaak is een verandering in het DNA.

Er zijn twee vormen van tyrosine hydroxylase deficiëntie: een milde en ernstige vorm.

De milde vorm begint meestal op kinderleeftijd. Lopen en rennen gaat dan minder gecontroleerd. De armen en benen van sommige kinderen hebben een andere stand. Ook trillen de ledematen soms. Of de ogen maken onwillekeurige bewegingen.

De kenmerken van de ernstige vorm zijn er vaak kort na de geboorte. De spieren van de armen en benen zijn dan bij sommige baby’s stijf. Ook is er soms een achterstand bij het maken van bewegingen (motoriek). Er kunnen problemen zijn met de bloeddruk, de lichaamstemperatuur en de hoeveelheid suiker in het bloed.

Enkele kinderen met de ernstige vorm hebben verstopping van de darmen. De ogen kunnen onwillekeurige bewegingen maken en de oogleden kunnen hangen. Sommigen hebben een verstandelijke beperking, psychische problemen of problemen met praten of het gedrag.

Of en de mate waarin de kenmerken voorkomen, verschilt per persoon.

ALLES OPENEN