Overslaan en naar de inhoud gaan

Tetralogie van Fallot

Tetralogie van Fallot is een aangeboren aandoening van het hart.

Of en de mate waarin de kenmerken voorkomen, verschilt per persoon.

Bij tetralogie van Fallot zijn er vier afwijkingen:
1: Er zit een gat in de wand tussen de linker en de rechter hartkamer. 
2: De wand van de rechter hartkamer is dikker. 
3: De longslagader is te smal. 
4: De lichaamsslagader (aorta) ligt te ver naar rechts.

Ons hart bestaat uit vier ruimtes: twee boezems en twee kamers. Vanuit het lichaam stroomt het bloed eerst de rechter boezem in. Dan wordt het naar de rechter kamer gepompt. De rechter kamer pompt het bloed door de longslagader naar de longen. 

In de longen komt zuurstof in het bloed. Daarna stroomt het bloed door de longader in de linker boezem. Dan wordt het naar de linker kamer gepompt. De linker kamer pompt het bloed door de grote lichaamsslagader (aorta) naar het lichaam. 

Tussen de linker- en rechter kant van het hart zit een wand. Die wand zorgt dat bloed met veel zuurstof en bloed met weinig zuurstof niet bij elkaar kunnen komen. Bij tetralogie van Fallot zit er een gat in deze wand. Hierdoor kan bloed met weinig zuurstof mengen met bloed met veel zuurstof. Hierdoor gaat er te weinig zuurstof naar de organen in het lichaam. Verder moet de rechter kamer harder werken, omdat de longslagader smaller is. Hierdoor wordt de wand van de rechter kamer dikker.

Door deze veranderingen in het hart en bloedvaten, werkt het hart bij tetralogie van Fallot niet goed. Hierdoor ademen kinderen vaak snel. Soms vallen ze flauw. Ook komen sommige kinderen slecht in gewicht aan. Verder zijn sommige kinderen eerder uitgeput als ze zich inspannen. Ook kunnen er ‘spells’ zijn. Spells zijn aanvallen waarbij de huid blauw wordt en er moeite met ademhalen is.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN