Overslaan en naar de inhoud gaan

Syndroom van Landau-Kleffner

Het syndroom van Landau-Kleffner is een vorm van epilepsie. De kenmerken beginnen meestal op kinderleeftijd (vaak tussen de 3 en 8 jaar). Of en de mate waarin de kenmerken optreden, verschilt per persoon.

De epilepsie bij dit syndroom vindt ’s nachts plaats. Het gaat hierbij niet altijd om aanvallen die aan de buitenkant te merken zijn. Maar ze zijn wel op een EEG te zien. Hierdoor kan praten en begrijpen van taal moeilijk worden. Soms lukt praten helemaal niet meer.

Het gehoor lijkt soms ook aangetast, maar bij onderzoek is dat vaak niet vast te stellen. Daarnaast kunnen er problemen met het gedrag zijn, zoals moeite met concentreren en druk zijn.

Soms stopt de epilepsie na de puberteit.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Syndroom van Landau-Kleffner
   LKS
   Acquired epileptic aphasia

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan met de bovenstaande kenmerken vermoeden dat het om het Landau-Kleffner syndroom gaat. De diagnose wordt gesteld met hersenonderzoek tijdens de slaap met een EEG of hersenfilmpje. Het gehoor wordt getest, maar met de oren is meestal niets mis.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De epilepsieaanvallen zijn te behandelen met medicijnen. Als de epilepsieaanvallen verminderen door de behandeling, komt de ontwikkeling van de taal vaak weer op gang.

   Als de aanvallen niet genoeg verminderen door behandeling, of pas heel laat, dan kunnen er wel taalproblemen blijven bestaan.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Het syndroom van Landau-Kleffner komt voor bij ongeveer 1 op de 10.000 kinderen. Jongens hebben de aandoening ongeveer twee keer zo vaak als meisjes.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Erfelijkheid kan een rol spelen bij het syndroom van Landau-Kleffner. Maar vaak wordt geen erfelijke oorzaak aangetoond.

   Kinderen bij wie wel een erfelijke oorzaak (Mutaties in GRIN2A) is aangetoond zijn soms toch de eerste en enige in de familie. De erfelijke oorzaak is bij hen dan nieuw ontstaan.