Overslaan en naar de inhoud gaan

Rieger syndroom

Het Rieger syndroom is een erfelijke aandoening van de ogen, het gezicht en de tanden. De oorzaak is een afwijking in een gen.

Bij het Rieger syndroom is er iets mis met de ontwikkeling van de ogen. Het regenboogvlies (iris) heeft zich niet helemaal goed gevormd waardoor de pupil niet in het midden van de iris kan zitten of er kunnen meerdere gaatjes in het regenboogvlies zijn. Ook kunnen er afwijkingen in het doorzichtige deel van de ogen (hoornvlies) zitten.
Door deze problemen kan de druk in de ogen te hoog worden. Een te hoge oogdruk heet glaucoom. Door glaucoom kun je minder goed gaan zien. Meestal krijgt iemand de te hoge druk in de ogen op jong volwassen leeftijd, maar soms al op jongere leeftijd.

Iemand met het Rieger syndroom heeft meestal een plat gezicht met een opvallend voorhoofd. De ogen kunnen wat wijder uit elkaar staan. Verder kan iemand minder tanden hebben of kunnen de tanden kleiner zijn dan normaal. Rond hun navel hebben ze vaak een beetje huid extra. Soms is iemand minder lang dan leeftijdsgenoten. Soms is hun anus (poepgat) nauwer. Jongens met het Rieger syndroom hebben soms hypospadie.
Een enkele keer hebben mensen met dit syndroom een milde verstandelijke beperking.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN