Overslaan en naar de inhoud gaan

Pulmonale hypertensie

Bij pulmonale hypertensie (PH) heeft iemand een te hoge bloeddruk in de longslagader (pulmonale arterie). Dit is het bloedvat dat van het hart naar de longen loopt. 

De longen zitten vol met kleine bloedvaatjes. Als deze bloedvaatjes smaller worden, kan het bloed er moeilijker door heen. Om het bloed toch door de longen te laten stromen, verhoogt het lichaam de bloeddruk in de longslagader. 

Om genoeg bloed in de longen te pompen, moet het hart harder werken. Als het hart niet genoeg bloed de longen in kan pompen, komt er te weinig zuurstof in het bloed. Hierdoor kan iemand moe worden. Ook kan iemand kortademig zijn. Verder kan iemand pijn in de borst hebben. Iemand kan ook duizelig zijn en flauwvallen. Iemand kan gezwollen enkels hebben. Ook kan iemand met PH hartkloppingen hebben.  

Of er de kenmerken zijn, verschilt per persoon. Ook de ernst van de klachten is van persoon tot persoon anders. Soms spelen erfelijke factoren een rol.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN