Overslaan en naar de inhoud gaan

Pulmonale hypertensie

Bij pulmonale hypertensie (PH) heeft iemand een te hoge bloeddruk in de longslagader (pulmonale arterie). Dit is het bloedvat dat van het hart naar de longen loopt. 

De longen zitten vol met kleine bloedvaatjes. Als deze bloedvaatjes smaller worden, kan het bloed er moeilijker door heen. Om het bloed toch door de longen te laten stromen, verhoogt het lichaam de bloeddruk in de longslagader. 

Om genoeg bloed in de longen te pompen, moet het hart harder werken. Als het hart niet genoeg bloed de longen in kan pompen, komt er te weinig zuurstof in het bloed. Hierdoor kan iemand moe worden. Ook kan iemand kortademig zijn. Verder kan iemand pijn in de borst hebben. Iemand kan ook duizelig zijn en flauwvallen. Iemand kan gezwollen enkels hebben. Ook kan iemand met PH hartkloppingen hebben.  

Of er de kenmerken zijn, verschilt per persoon. Ook de ernst van de klachten is van persoon tot persoon anders. Soms spelen erfelijke factoren een rol.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Pulmonaire hypertensie
   Pulmonary hypertension
   PH
   Pulmonary arterial hypertension
   Pulmonale arteriële hypertensie
   PAH
   Ayerza Syndrome
   Familial primary pulmonary hypertension
   FPPH
   Idiopathic pulmonary hypertension
   PPH
   PPHT

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan soms vermoeden dat iemand pulmonale hypertensie heeft als iemand de klachten heeft die hier boven staan. Een arts kan de diagnose vaststellen met onderzoek van het hart, de longen en de bloedvaten van de longen.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Pulmonale hypertensie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken met bijvoorbeeld medicijnen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland hebben ongeveer 500 mensen pulmonale hypertensie.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Soms is PH erfelijk, maar meestal is iemand de enige in een familie. Als het om de erfelijke vorm van PH gaat, dan erft die meestal autosomaal dominant over. Niet iedereen met de mutatie krijgt ook PH.

   Ze kennen nog niet alle mutaties die PH kunnen veroorzaken.

  • Kinderwens

   Vrouwen met PH en een kinderwens kunnen met hun arts bespreken welke gevolgen het voor de zwangerschap kan hebben.

   Heb jij ook een kinderwens en PH in de familie? Deze keuzehulp helpt je je gevoelens en gedachten op een rijtje te zetten. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.